930 x122 grota rece

guvern

BANI DE LA STAT LA ANGAJARE

Bani de la stat la angajare. Pachetul de măsuri active pentru stimularea ocupării forței de muncă va intra în vigoare pe 3 decembrie 2016, după ce Guvernul a adoptat normele de aplicare a OUG 60/2016, iar finanțarea este asigurată din fonduri naționale și europene.

Citiți și: Anunț important privind plata pensiilor în decembrie!

Normele metodologice adoptate stabilesc modalitatea practică de acordare a primelor de activare, încadrare și instalare de care beneficiază la angajare persoanele fără un loc de muncă, precum și documentele în baza cărora se obțin aceste drepturi. Aceste documente vor fi depuse personal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail, la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană (acolo unde persoana se află în evidență).

Pachetul de măsuri active pentru stimularea ocupării forței de muncă include o serie de măsuri, dintre care menționăm:

Citiți și: Mii de argeșeni nici nu vor să audă de muncă!

1.Acordarea unei prime de activare în valoare de 500 de lei neimpozabilă șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj în situaţia în care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă de cel puțin 3 luni.

2.Schimbarea cuantumului și modalității de acordare a primei de încadrare în situaţia şomerilor care se încadrează în muncă într-o altă localitate – cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 de lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Li se va acorda lunar pentru o perioadă de 12 luni șomerilor înregistrați care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reședința.

3.Schimbarea cuantumului și modalității de acordare a primei de instalare – aceasta li se acordă persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 de km față de localitatea în care îşi au domiciliul sau reședința şi care ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.

Prima de instalare se acordă în cuantum diferențiat, după cum urmează:

A)12.500 de lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi care ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul.

B)15.500 de lei pentru persoanele care sunt însoțite de membrii familiei care își schimbă domiciliul.

C)În cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 de lei, iar celălalt va beneficia de o primă de instalare în cuantum de 3.500 de lei.

D)În situația în care persoanelor care îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare li se asigură de către angajator sau autoritățile publice locale sau centrale locuință de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, acestea beneficiază, fiecare, doar de o primă de instalare în cuantum de 3.500 de lei pentru situațiile prevăzute la punctele A) și C) și de 6.500 de lei pentru situația prevăzută la punctul B).

4.Modificarea cuantumului subvențiilor acordate angajatorilor, astfel:

a.Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, tineri NEET, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau persoane cu handicap primesc lunar, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 900 de lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

b.Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, o sumă în cuantum de 900 de lei pe o perioadă de 18 luni.

c.Angajatorii care încadrează în muncă şomeri care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, potrivit legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă în cuantum de 900 de lei. (Foto: ziaruldepenet.ro)

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA