New Profesional Consult 930 x 122

ion georgescu

ION GEORGESCU, MESAJ ÎNTR-O ZI IMPORTANTĂ

Ion Georgescu, mesaj într-o zi importantă. Primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, transmite un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Române.

Citiți și: Manager Spital Mioveni: „Să nu se mai plece spre alte zone, cum ar fi București!”

„Astăzi, 31 august, românii de pretutindeni își sărbătoresc identitatea și Ziua Limbii Române, prin manifestări naționale și internaționale, cu scopul de a-i uni în această zi pe toți cei care vorbesc şi simt româneşte, dându-ne ocazia de a ne reaminti că limba noastră-i o comoară.

Importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite.

Citiți și: Rău neașteptat pentru edilul suspendat al Mioveniului, Georgescu

Așa cum am mai spus de curând, în cadrul sărbătorii similare din Republica Moldova, sunt multe daruri moștenite de la înaintași în patrimoniul spiritual al neamului românesc, însă cel mai mare dar este limba națională în care ne exprimăm identitatea și comuniunea între generații. Limba națională, care ne leagă deopotrivă români sau moldoveni, este nu doar un simplu mijloc de comunicare funcțională în societate, ci o parte constitutivă a modului nostru propriu de a exista în lume și de-a cultiva comuniunea etnică în țară și pretutindeni, ca neam sau popor.

Limba română este, între limbile romanice, a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italianei, fiind vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. 17 milioane se află în Romania, aici unde româna este limbă oficială şi limbă maternă pentru mai mult de 90% din populaţie.

În Republica Moldova limba română este limbă oficială şi limbă maternă pentru trei sferturi din populaţie, iar în provincia autonomă Voivodina din Serbia limba română este una dintre cele şase limbi oficiale.

De asemenea, româna este limbă oficială sau administrativă în Uniunea Latină, organizaţie internaţională care reuneşte ţările lumii în care se vorbeşte una dintre limbile romanice, şi în Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2007.

Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase în statul monastic Muntele Athos.

Limba română este limbă maternă sau este vorbită şi în Ucraina, Ungaria, pe Valea Timocului în Serbia sau în Bulgaria. Este vorbită şi în comunităţile etnicilor români din Croaţia, Slovenia, Slovacia sau Polonia.

Emigranţii au dus limba română peste tot în lume: în Israel 5% din populaţie provine din România şi vorbeşte limba română. În Italia, Spania, SUA, Canada, Franţa, Germania, Portugalia, Cipru sau Australia se estimează că locuiesc peste 3 milioane de români.

Limba română este predată în ţări est-europene unde există comunități semnificative româneşti, dar şi în instituţii de învăţământ din 43 de ţări ale lumii, acolo unde este învăţată ca limbă străină.”, precizează Ion Gteorgescu, primarul Mioveniului.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90