Donaris 930 x 122

poliță de asigurare

E LEGE! NOI REGULI OBLIGATORII. SUNT VIZAȚI ȘOFERII

Noi reguli obligatorii. Sunt vizați șoferii. Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, a adoptat astăzi legea cu privire la asigurarea RCA.

Citiți și: Zi neagră pentru șoferi. Aproape 40 de filtre ale Poliției

Potrivit documentului, asiguraţii vor avea posibilitatea să contracteze o poliţă de asigurare pe o perioadă cuprinsă între 1 lună şi 12 luni, să o suspende pe timpul imobilizării vehiculului şi să fie despăgubiţi indiferent de service-ul la care merg.

Contractul RCA se va încheia pe o perioadă cuprinsă între 1 lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului, iar în anumite situații chiar şi pe o perioadă mai mică de 1 lună.

Citiți și: Inconștiență maximă! Șoferii au rămas fără permis pe loc!

Plata primelor de asigurare se va face integral sau în rate, conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA.

Pe de altă parte, asigurații vor putea fi despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina, dar poliţele nu vor avea cum să crească din cauza costurilor cu reparaţiile, pentru că acestea reprezintă doar o mică parte din costul total al daunelor.

De asemenea, utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto va fi considerată infracţiune.

Tariful de referinţă va fi calculat semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă, nu vor putea depăşi cumulat 25% din tariful rezultat.

Pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asigurătorul RCA va putea lua în calcul istoricul daunelor plătite în ultimii 5 ani pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat, precum şi utilizarea unor tehnologii de tip telematics.

La încheierea contractului RCA şi pe parcursul derulării acestuia asiguratul va avea obligaţia să îi permită asigurătorului RCA accesul în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României și la evidenţa accidentelor şi a cererilor de despăgubire anterioare şi să furnizeze informaţiile solicitate de asigurătorul RCA pentru evaluarea riscului şi calculul primei de asigurare.

Contractul RCA va putea fi suspendat (la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA) pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului sau pe perioada imobilizării vehiculului. Proprietarii au obligaţia ca pe toată durata suspendării contractului RCA să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afara domeniului public.

Urmează ca legea să ajungă la președintele țării pentru promulgare. (Preluare Mediafax, editarea și titlul:  ePitești)

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90