NOR CURIER 930X122

memorialul închisoarea pitești

PITEȘTI: CĂLĂTORIE SPRE CENTRUL INFERNULUI

Pitești: Călătorie spre centrul infernului. Supraviețuitoare ale detenției politice din perioada comunistă vin sâmbătă, 24 noiembrie 2018, la Memorialul Închisoarea Pitești.

Citiți și: Pitești. Se întâmplă la Închisoarea Pitești!

Se apropie lansarea volumului “Călătorie spre centrul infernului”, un studiu semnat de Ruxandra Cesereanu, care îi poartă pe cititori prin literatura și memorialistica din infernala detenție comunistă.

În cele 400 de pagini ale volumului publicat de Editura Manuscris, autoarea își propune, după cum notează Monica Lovinescu, “să-și considere cititorii însuflețiți de dorința de a afla și înțelege ce s-a petrecut cu ei și ai lor timp de o jumătate de veac”.

Citiți și: FOSTA ÎNCHISOARE PITEȘTI POATE FI DIN NOU VIZITATĂ

Volumul va fi lansat în București și Pitești, iar invitații vor fi cu totul speciali.

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, de la ora 12, la Memorialul Închisoarea Pitești (strada Negru Vodă, nr. 30) ne vom bucura de prezența Ruxandrei Cesereanu și a două supraviețuitoare ale detenției politice din perioada comunistă: Galina Răduleanu (autoare a volumului de memorii “Repetiție la moarte. Din spatele gratiilor”) și Nina Moica (arestată la doar 15 ani și condamnată la 20 de ani de închisoare pentru că activa într-o organizație anticomunistă împreună cu alți elevi – „Uniunea Tineretului Liber din România”).

Intrarea pentru public este liberă.

“Am început să scriu această carte cu gândul la bunicul meu patern (Vasile Cesereanu), preot greco-catolic și fost deținut politic, catalizată fiind sufletește de evenimentele din decembrie 1989, de fenomenul Piața Universității (22 aprilie-13 iunie 1990) și de mineriada aferentă din 13-15 iunie.

Moral vorbind, decisivă a fost o culpabilitate <<jaspersiană>> pe care am simțit-o față de foștii deținuți politici din România. Vinovăția mea era legată de faptul că trăisem atâta timp fără să știu îndeajuns de multe lucruri despre Gulag și că, dacă evenimentele din decembrie 1989 nu ar fi survenit, ar fi fost posibil să nu aflu niciodată adevărul întreg.

De aceea, cartea de față are la bază o intenție etică. Ea s-a hrănit din pasiunea mea pentru memoriile de detenție apărute masiv din 1990 încoace”, afirmă Ruxandra Cesereanu. AICI, amănunte despre eveniment.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90