Donaris 930 x 122

extreme light infrastructure

PREMIERĂ MONDIALĂ: LASERUL DE LA MĂGURELE A ATINS CEA MAI MARE PUTERE DIN LUME

Premieră mondială: Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume. Premieră mondială în proiectul Sistemului laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure – Nuclear Physics: pe 7 martie 2019 a fost atinsă puterea de 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume.

Citiți și: Video. Sediul unei instituții de forță, făcut una cu pământul

Guvernul României a sprijinit realizarea acestui proiect complex, infrastructura paneuropeană ELI (Extreme Light Infrastructure), una dintre cele mai importante facilități europene de cercetare, nu doar pentru că reprezintă o evoluție științifică semnificativă pe plan mondial în domeniul laserilor de mare putere, ci și pentru că se construiește cu resurse financiare alocate prin Programul Operațional dedicat Dezvoltării Regionale, la care se adaugă și fonduri naționale.

Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – „Horia Hulubei” (IFIN – HH).

Citiți și: Decizie majoră la Mioveni!

Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI – NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se în acest moment puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume.

Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou, sublinia public rolul major pe care construirea acestui sistem în România l-a avut în acordarea înaltei distincții pe care a primit-o.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90