930X122 MAIA

astrofizică

ROMÂNIA VA GĂZDUI OLIMPIADA INTERNAȚIONALĂ DE ASTRONOMIE

Guvernul a aprobat memorandumul privind organizarea în România a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, informează Ministerul Educației Naționale. Astfel, a VIII-a ediţie a Olimpiadei se va desfăşura în Suceava în perioada 1-15 august.

Citiți și: Copii de la SmartyKids, pe podium la Campionatul Internațional din Egipt!

Sunt aşteptaţi să participe 225 de concurenţi din 50 de ţări, dintre care cel puţin 10 din Europa. Acestora li se vor adăuga membrii Comitetului internaţional, comitet care validează subiectele şi asigură traducerea acestora (160 de persoane), membrii Comitetului ştiinţific (50 de profesori care propun subiectele şi evaluează lucrările) şi membrii Comitetului de organizare, incluzând şi studenţi, profesori și elevi voluntari (100 de persoane). Concursul este structurat pe patru probe: teoretică, analiza datelor astronomice, proba practică şi proba pe echipe. Cheltuielile pentru organizare au fost estimate la suma de 614.000 lei.

Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică a devenit unul din cele mai importante evenimente de specialitate pe plan mondial, reunind de-a lungul celor şapte ediţii competitori din peste 40 de state. Până în prezent olimpiada a fost găzduită de Thailanda, Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia şi Grecia. Anul trecut România a ocupat locul I, poziţie care a confirmat rezultatele pe echipe înregistrate în urmă cu doi ani, în Polonia. Foştii laureaţi români ai Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică sunt acum cercetători în domeniul astrofizicii sau studenţi ai unor universităţi de prestigiu. O parte dintre ei vor fi cooptaţi în Comitetul Ştiinţific al evenimentului.

Citiți și: Inspectoratul Şcolar Argeş: „S-a scris o poveste fără pereche”

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3