930×122 CAPRA 5

Arges

ARGEȘUL GÂFÂIE, CONSTANȚA ZBÂRNÂIE! DE CE?

Argeșul gâfâie, Constanța zbârnâie. Argeșul se numără printre județele care au avut cea mai slabă evoluție nominală a Produsului Intern Brut (PIB) în perioada 2012 – 2016. Informația o furnizează Ziarul Financiar, într-o analiză economică realizată pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică și de la Comisia Națională de Prognoză.

Citiți și: Șofer mort pe Autostradă într-un bolid de lux! A intrat în glisieră!

Potrivit sursei citate, PIB-ul Argeșului a crescut în perioada analizată cu doar 9% (19 miliarde de lei). Asta în condițiile în care media pe țară a creșterii s-a ridicat la 29%.

Analiștii remarcă și un paradox: Argeșul se situează în coada clasamentului din punct de vedere al procentului de creștere a PIB-ului deși motorul economiei județului și cel mai mare exportator, uzina Automobile Dacia din Mioveni, și-a dublat cifra de afaceri între anii 2012 și 2016, conform Ziarului Financiar.

Citiți și: Țineți cont de acest sfaturi! Riscul este unul major

“Cele mai proaste evoluţii în interval le-au avut judeţele Giurgiu (-3%), Argeş (9%), Mehedinţi (12%), Dolj (15%) şi Gorj (16%). Judeţul Argeş este un paradox, pentru că cea mai mare companie locală şi cel mai mare exportator, Automobile Dacia, deşi a cunoscut o dublare a cifrei de afaceri între 2012 şi 2016, nu contribuie pe măsură la creşterea PIB-ului judeţului Argeş, fiind şi un mare importator.”, scriu analiștii de la ZF.

În schimb, este remarcabilă creșterea pe care a înregistrat-o PIB-ul județului Constanța: 56%! (36,5 miliarde de lei). Cu mult peste media națională (repetăm, de 29%) și peste creșterea avută de București (28%).

Analiștii ZF spun că județul Constanța a avut parte de această creștere datorită deschiderii complete a autostrăzii București – Constanța în toamna anului 2012: “Proba care arată că autostrada a avut un rol covârşitor în viteza de creştere a PIB-ului judeţului Constanţa în perioada 2012 – 2016 este că în cei 4 ani anteriori, adică între 2008 şi 2012, când nu era gata toată autostrada, PIB-ul nominal al judeţului Constanţa a crescut cu 13%, sub ritmul de creştere a PIB-ului per total ţară, de 14%.”

Piteștiul este și el legat de București de o autostradă. Din câte se pare, nu cu mult folos din punct de vedere economic. Totuși, este de anticipat că viitoarea și mult așteptata autostradă Pitești – Sibiu va reprezenta un motiv determinant de creștere semnificativă a Produsului Intern Brut al Argeșului. Dar cine se încumetă (dincolo de estimările prostești sau ipocrite ale autorităților – foarte optimiste!) să spună când vor începe și când se vor încheia lucrările la autostrada atât de râvnită în Argeș?

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90