SMART KIDS 930X122

buget_21

Bugetul: drumul spre crestere economica sau spre haos?

Parlamentul a adoptat joi seara bugetul pe anul 2010. Guvernul a avut cu ce sa se prezinte in fata comisiei de la F.M.I. pentru a primi o noua transa din imprumut. Premierul Emil Boc sustinea, imediat dupa adoptarea Legii Bugetului, ca de acum Romania poate porni la “drumul relansarii economice”. Reprezentantii opozitiei au criticat insa vehement bugetul. “Este pentru prima data cand Parlamentul nu aproba ceea ce a fost aprobat in comisii ca amendamente. am sustinut peste 100 de amendamente in Parlament, pana cand am decis sa dam cale libera votarii bugetului, atragand insa atentia asupra modului de lucru al ministrilor”, a afirmat deputatul P.S.D. Mircea Draghici.
Pensionarii au ajuns la pensiile din 2000
Deputatul si purtatorul de cuvant al P.S.D. Bogdan Niculescu Duvaz a afirmat ca bugetul nu are o componenta care sa produca stimularea economiei si ca cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi pensionarii si cetatenii din clasele sociale vulnerabile. “Acest buget nu este axat pe ceva, sa poti spune ca acest guvern vrea sa faca ceva anume ca sa iesim din criza. Este un buget care imparte banii statului la clientela politica. Este o rusine aceasta politica. In acest buget nu sunt masuri pentru stimularea cresterii economiei, sau pentru a crea locuri de munca. Am avut o dezbatere foarte ampla pe cresterea punctului de pensie. Nu numai ca punctul de pensie nu revine, dar toate formulele de iesire din criza sunt facute pe seama celor care castiga putin sau foarte putini. Noi de la inceputul lui 2009 am spus ca nu suntem dispusi sa iesim din criza tot pe spinarea celor saraci. Pensia scade de fapt si se ajunge la o scadere a puterii de cumparare cu 15%. De fapt, dincolo de cifre, pensionarii au ajuns la situatia din anul 2000, de la sfarsitul guvernarii C.D.R. Iesirea din criza, in viziunea acestui guvern, este prin disponibilizari de personal, inghetarea pensiilor si reducerea capacitatii pensionarilor de a-si asigura traiul zilnic decent. Nu s-a luat nicio masura pentru stimularea economiei, ca dovada ca ministerul I.M.M.-urilor s-au topit in ministerul Economiei, desi acum oamenii de afaceri aveau nevoie de mare ajutor. Agricultura, care ar putea fi un motor de iesire din criza macar intr-un sector, nu a primit sumele necesare”, a afirmat Duvaz.
Este un buget clientelar
Liderul P.S.D. Arges, Constantin Nicolescu a afirmat ca un alt “pacat” pentru care opozitia nu a votat bugetul a fost acela ca este conceput exclusiv pe criterii clientelare, fara sa tina cont de realitatile din teritoriu. “Banii sunt lasati la nivelul ministerului, pentru a-i cheltui cum doreste mninistru si nu in corelare cu nevoile reale. Intelegem ca bugetul nu putea fi mai mare, dar nu putem fi de acord cu modul in care a fost elaborat si in care a fost impartit pe ministere. Bugetul este doar jumatate transparent, in privinta cheltuielilor de functionare si cu personalul. Cealalta jumatate nu este transparenta, cea a investitiilor, pentru ca ele trebuie sa satisfaca interesele clientelare, nu politicilor publice si proietelor. Este un buget anti-social, care impune disponibilizari masive din sectorul bugetar si impune o nedreptate majora fata de pensionari, de agricultori si de alte categorii vulnerabile”, a afirmat liderul P.S.D. Arges.
Asta au votat romanii
Consilierul judetean liberal Dan Crisan afirma ca, pana la urma, acest proiect este si ceva ce a dorit sa se intample cinci milioanede romani care au votat Traian Basescu in turul doi. “sa nu uitam ca, atunci cand au votat cu traian Basescu, romanii au votat si pentru un proiect. Pentru guvernul si programul luiu Emil Boc. Noi, P.S.D. si P.N.L., am venit cu proiectul Johannis. Sa nu uitam ca in turul doi, au iesit mai multi romani la vot pentru a-l vota pe Traian Basescu. Cinci milioane de romani au ales Basescu si guvernul Boc. Acum, si restul romanilor trebuie sa suporte consecintele. Bugetul acesta este unul care nu vine cu nimic in ajutorul economiei. Nu poti sa spui ca vrei sa iesi din criza cu disponibilizari si cu taxe tot mai multe si mai mari. Peste toate, sa nu uitam ca vine si decontul imprumuturilor pe care le-am contractat, si care nu au avut efect la nivel economic”, a afirmat Crisan.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3