930×122 CAPRA 5

bani_afaceri

Fuziunile si achizitiile anului 2009

Marcat de o criza economica fara precedent, anul 2009 a adus si o serie de fuziuni si achizitii, in conditiile in care companiile au incercat sa gaseasca solutii viabile pentru a-si consolida pozitia pe piata. Anul acesta, piata de fuziuni si achizitii va urca la aproximativ 2 miliarde de euro, valoare de trei ori mai mica fata de cea inregistrata la finele lui 2008, respectiv 6-7 miliarde de euro. Dupa primele opt luni ale acestui an, piata de profil s-a cifrat la 1,2 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Raiffeisen Investment Romania.In 2010, piata de fuziuni si investitii nu va avea o evolutie pozitiva, fiind necesare cel putin noua luni pentru ca aceasta sa depaseasca efectele negative ale crizei financiare.
Una dintre cele mai active piete, din punctul de vedere al fuziunilor, este cea a pensiilor private obligatorii administrate privat (Pilonul II). Legea prevede un plafon minim de 50.000 de participanti care trebuie atins in perioada primilor 3 ani de la data constituirii fondului de pensii, in vederea asigurarii functionarii eficiente si in conditii de siguranta pentru participanti.
Astfel, Eureko (fostul Interamerican), a primit autorizarea prealabila, din partea arbitrului pietei, pentru a absorbi fondul de pensii KD, care avea, la finele lunii noiembrie, putin peste 8.400 de participanti. Aceasta fuziune ii urmeaza celei operate in luna iunie a acestui an, când fondul de pensii Bancpost a fost absorbit de olandezii de la Eureko. Prin preluarea Bancpost, Eureko a marcat prima fuziune de pe piata pensiilor private din România.
Si BCR Pensii a primit autorizatie prealabila in vederea preluarii administrarii Fondului de Pensii Facultative BCR-Prudent, dupa ce a inghitit Omniforte, detinut de Omniasig Pensii.
Banca Nationala a Romaniei a aprobat, luna aceasta, fuziunea dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte. Costurile procesului se ridica la peste un milion de euro.
Pe piata de consultanta fiscala, financiara si audit, compania LeitnerLeitner a fuzionat cu societatea locala Adevaris. Procesul va demara in prima parte a anului viitor.
Dupa ce au functionat in asociere timp de trei ani, casa de avocatura Badea & Asociatii SCA si Clifford Chance LLP au fuzionat incepând cu 1 mai. Biroul din Bucuresti va opera sub numele Badea Clifford Chance. Grupul de servicii integrate pentru afaceri Riff Holding International a preluat francizei Sunbelt, facându-si astfel intrarea pe piata de fuziuni si achizitii. Grupul si-a largit in acest mod portofoliul de servicii cu inca o linie de business, respectiv serviciul de business brokerage, prin care intentioneaza sa intermedieze achizitia si fuzionarea unor companii.
In luna aprilie, distribuitorii de produse bio Natura Land si Bio Markt Retail Group s-au reunit intr-o singura companie, respectiv Bio Logistic, printr-o investitie de 350.000 de euro a grupului timisorean Bio Markt. Produsele companiei vor fi comercializate sub acelasi brand, Bio All Green. Doar 20% din aceste produse sunt fabricate in România.
Compania farmaceutica Remedia a anuntat in luna martie ca va analiza oportunitatea unei fuziuni cu lantul de farmacii Dornafarm Suceava, dupa ce a inregistrat pierderi de peste trei milioane de lei (823.000 euro) anul trecut.
Sanofi Aventis Europe a achizitionat in mod constant titluri ale Zentiva, companie contruita pe bazele Uzinei de Medicamente Bucuresti, devenita in Sicomed in 1998. Ultima tranzactie s-a ridicat la 3,1 milioane de lei, suma platita de Sanofi pentru 1,06% din capitalul Zentiva.
Evaluata la circa 41 de miliarde de dolari, fuziunea dintre Merck si Schering-Plough a condus la consolidarea unui conglomerat in piata farmaceutica, prezent si in Romania.
Greii telecom se aliaza
La finele lunii iunie, Cosmote a semnat acordul de preluare al Telemobil (Zapp). Pentru actiunile operatorului de telefonie mobila, Cosmote va plati aproximativ 61 milioane euro, alte 146 milioane euro urmand sa acopere obligatiile si datoriile aestuia.
De asemenea, France Telecom si Deutsche Telekom au decis sa-si fuzioneze filialele din Marea Britanie (UK). Astfel, noua entitate va controla 37% din piata de profil din piata britanica, fiind cel mai mare operator de acst tip, cu 28,4 milioane de clienti.
O miscare similara a fost anuntata de Vodafone si spaniolii de la Telefonica. Cei doi giganti isi vor uni re retelele din patru state europene, respectiv Germania, Spania, Irlanda si Marea Britanie. Exista posibilitatea ca si activitatile din Cehia ale celor doua companii sa fie reunite. Decizia a fost motivata prin economiile de sute de milioane de lire sterline pe care le vor face cei doi operatori de telefonie mobila in decursul a zece ani, potrivit Reuters.
Proprietarul BRD, Groupe Societe General (GSG), a ajuns la un acord cu institutia franceza Credit Agricole asupra unei posibile fuziuni a diviziilor de management al activelor, potrivit Reuters. Tranzactia ar fi structurata astfel incât divizia CAAM de management al fondurilor, a bancii Agricole, sa detina 70% din noua companie cu capital mixt, in timp ce divizia SocGen, SGAM, restul de 30%.
Directorul executiv Frederic Oudea, a declarat la inceputul anului 2009, ca al Societe Generale nu va lua in considerare fuziuni transfrontaliere in 2009, dar ar putea analiza tranzactii interne.
GSG va plati 676 de milioane de euro pentru o cincime din actiunile bancii comerciale Credit du Nord si achizitionarea companiei de management financiar Etoile Gestion, subsidiara a Credit du Nord, ceea ce va contribui la consolidarea pozitiei sale pe piata de retail banking.
BRD este cea de a doua banca din România, din punctul de vedere al activelor, si controleaza aproape 16% din piata bancara interna, potrivit topului realizat de revista Capital.
Anul acesta, omul de afaceri Dinu Patriciu a achizitionat, impreuna cu fostul premier al Georgiei, Lado Gurgenidze, Banca Popolara din Georgia. Dupa un proces care a durat un an, japonezii de la Panasonic au preluat controlul asupra Sanyo, in urma achizitionarii unui pachet de 50,2% din actiunile companiei, contra sumei de trei miliarde euro.
Warren Buffet a cumparat 77,4% din actiunile companiei de cai ferate Burlington Northern, pentru 44 miliarde dolari, prin intermediul fondului de investitii Berkshire Hathaway, relateaza AFP.
La numai patru luni de la deschiderea primului magazin, Carrefour a spus adio afacerilor din Rusia, prin vânzarea unitatilor din Moscova si Krasnodar.
Sursa:realitatea.net

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90