New Profesional Consult 930 x 122

Megabancile –cauza crizei economice

Megabancile americane si europene care au beneficiat de fonduri de salvare considerabile nu numai ca nu sunt victime ale crizei financiare globale, ci chiar au provocat-o, „facilitand deliberat imprumuturile cu grad de risc ridicat, care ameninta in prezent sistemul financiar”, indica o ancheta a organizatiei americane de jurnalism de investigatie Center for Public Integrity.
Principalele organisme financiare care au acordat credite subprime, blamate pentru provocarea crizei economice globale, au fost detinute sau finantate de banci care acum primesc miliarde de dolari din fondurile de salvare, se arata in studiul realizat de Center for Public Integrity. Prin urmare, aceste banci sunt departe de a fi victime ale crizei, asa cum se autodescriu, fiind responsabile pentru declansarea acesteia, cu atat mai mult cu cat semnale de avertizare au aparut inca de acum un deceniu.
Banci de investitii americane si europene au investit sume enorme in creditele subprime datorita cererii in continua crestere (pana la un moment dat) de imprumuturi cu grad de risc ridicat si cu dobanzi mari, garantate prin ipotecare. Bancile au obtinut profituri uriase, iar directorii lor au incasat prime considerabile, pana cand piata imobiliara s-a prabusit.
Bancile de investitii Lehman Brothers, Merrill Lynch, JPMorgan & Co. si Citigroup Inc. au detinut si au finantat organisme financiare care acordau credite subprime. Alte banci, ca RBS Greenwich Capital Investments Corp. (parte a Royal Bank of Scotland), Swiss Bank Credit Suisse First Boston sau Goldman Sachs & Co., au sustinut financiar institutii care acordau credite subprime.

 

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA