Donaris 930 x 122

autobuze

CUM AJUNGI LA CEL MAI TARE PLANETARIU DIN SUD-ESTUL EUROPEI

Cum ajungi la cel mai tare planetariu din sud-estul Europei. Eram încă în Pitești când s-a reinaugurat cel mai „modern și performant Planetariu din sud-estul Europei”, care are acum un nou sistem de proiecție, cu rezoluție 4K UHD. Și m-am bucurat pentru această îmbunătățire, pentru că știu cât de interesant este respectivul planetariu pentru o grămadă de lume și mai știu și câte sacrificii au fost necesare pentru ca el să apară, acum un deceniu.

Citiți și: Închisoare pentru șoferii care își ,,rezervă” ilegal locuri de parcare!

După aceea, însă, m-am nimerit în fața Muzeului, exact atunci când venise un grup de elevi din altă parte, care se pregătea să-l viziteze. Blocaseră tot trotuarul, așa cum autocarul lor blocase o bandă de mers de pe Eroilor. Nu e mare lucru, în Pitești am văzut de multe ori trotuare sau străzi blocate, dar am început să mă gândesc dacă lucrurile n-ar putea fi făcute și altfel. Pentru că Piteștiul are potențial turistic, chiar dacă nu are tradiție în sensul ăsta. Dar are în continuare probleme cu infrastructura de transport. Și cu promovarea, dar asta e o cu totul altă poveste, pe care o s-o abordez cu altă ocazie.

Astfel, începând chiar de la intrarea în oraș, simți că este loc de mai bine. Avem o gară, aproape nouă, dar și aproape goală. Drept urmare, zona gării, în general una foarte dinamică în orice oraș serios din lumea asta, este din ce în ce mai pustie. Avem și autogări, care o duc un pic mai bine, dar și acolo ar mai fi loc de îmbunătățiri, mai ales la asfaltul căilor de acces. Singura îmbunătățire este, însă, chiar dacă nu de ieri-de alaltăieri, la accesul dinspre București, acolo unde centura realizată și ea acum vreun deceniu și ceva își face pe deplin treaba, chiar dacă n-ar strica o benzinărie cu diverse magazine pe undeva, pe-acolo.

Citiți și: Vești bune! Este oficial: elevii primesc bani!

Odată ajuns în oraș, e altă poveste. Da, avem noi semafoare, avem și sensuri giratorii, ca să nu mai vorbesc de unele sensuri unice care au mai liniștit un pic traficul, dar toate aceste măsuri de bun simț nu pot compensa creșterea accentuată a numărului de mașini și lipsa parcărilor. Pentru că creșterea consumului a dus la mai multe mașini, iar administrația nu pare capabilă să țină pasul cu amenajarea parcărilor.

Trecând la transportul în comun, aici nu prea sunt multe noutăți. Da, avem autobuze noi, dar compostoarele sunt tot alea vechi, de pe vremea când eram eu elev. Ar fi și aer condiționat, zice lumea, dar tot transpirat te dai jos din autobuz, care de obicei e plin, pentru că unii oameni fac economie. Prețul unui bilet, doi lei, este printre cele mai mari din țară, și nu reflectă calitatea transportului și nici varietatea lui. Trecând la alte mijloace de transport, e simplu: nu ai decât taxiul.

Câteva companii, sute de mașini, majoritatea în stare bună, cu șoferi care, însă, ar merita observați mai atent. Pentru că sunt agresivi, unii dintre ei, la volan. Și uită că efectuează un serviciu public. Soluții ar fi câteva, mai ales că văd, din presă, că unii deputați argeșeni nu pleacă de pe sticla televizorului de cât de multe chestii au ei de comunicat. Niște investiții în calea ferată, poate un tren rapid spre București și/sau spre Sibiu. Niște parcări subterane. Niște parcări la intrarea în oraș, lângă capetele de linie ale autobuzelor, ca să poată omul să-și lase mașina când vine în Pitești cu treabă și să meargă cu autobuzul.

Da, știu, nici Bucureștiul n-are așa ceva, dar ăsta nu-i un motiv să nu facem noi asta. Și amenzi serioase la parcarea ilegală în Centru, bineînțeles după ce-am făcut parcările de care vorbeam un pic mai devreme. Și amenzi și mai serioase pentru taximetriștii și pentru ceilalți șoferi care conduc agresiv, că doar avem poliție locală, nu? Și după aceea ne putem lăuda și mai abitir cu chestiile frumoase de la noi din urbe, pentru că așa vor fi și mai ușor de vizitat.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90