930 x122 grota rece

edili

ORAȘUL NETERMINAT

Orașul neterminat. De la primele momente petrecute în orașul nostru, în vara aceasta, am avut un sentiment pe care nu mi l-am explicat imediat.

Citiți și: Sală de sport nouă pentru copiii unei comune din Argeș

Oriunde mergeam, vedeam micile schimbări cu care, ca piteștean la fără frecvență ce sunt de câțiva ani buni, mă obișnuisem deja. Și răspundeam, aproape mecanic, atunci când oamenii cu care mă întâlneam mă întrebau cum mi se pare orașul, că văd și lucruri bune, și mai puțin bune.

Firește, detaliam, așa cum o fac de fiecare dată, cu exemple care mi se păreau relevante, dar rămâneam mereu cu impresia că imaginea de ansamblu îmi scapă. Până într-o seară, când am ajuns la cinema Trivale. Acolo este un bar care se cheamă La Ceas și care îmi amintește de locul meu favorit de întâlnire din adolescență.

Citiți și: Noi investiții pe drumul expres Pitești – Craiova

Numai că, deși schimbarea peisajului, cu edificarea mall-ului cu tot, a avut loc în urmă cu ani buni, mie de-abia acum mi s-a părut foarte frustrantă lipsa ceasului din proiectul de reamenajare a centrului. Mi-a dat senzația că Piteștiul meu a rămas un oraș neterminat, în care lucrurile se fac pe jumătate, atunci când se fac.

Le-am împărtășit ideea asta și câtorva prieteni din oraș, iar ei, poate mai puțin dispuși decât mine să vadă partea plină a paharului, au zis că mai degrabă urbea este una neîncepută decât una neterminată. O deosebire de nuanță, dar care spune multe despre părerea piteștenilor despre propriul oraș. Părere pe care, cu o oarecare amărăciune, o susțin, mai ales că am, conform obiceiului meu, și mici exemple în acest sens.

Astfel, în Pitești se fac locuri de parcare la greu. Normal, numărul de mașini crește de la o lună la alta, pe fondul unui nivel de trai mai bun. Dar edilii par că se opresc aici, fără să înlocuiască arborii tăiați pentru noile spații de parcare. De asemenea, prin spațiile verzi din oraș au apărut inscripții care atrag atenția tot mai multor proprietari de câini să strângă excrementele animalelor.

Foarte bine, aș spune, dacă aș vedea și mici automate pentru pungi destinate excrementelor de câine, pe care le întâlnești în cam toate orașele civilizate. Continui cu ideea de smart-city, pe care actuala conducere a orașului vrea s-o implementeze, cu ajutorul unor firme străine de renume. Frumos și firesc, doar suntem în secolul XXI, dar n-ar fi mai bine, între timp, să rezolvăm, de exemplu, problema semafoarelor care se defectează frecvent și să le facem smart și eco, prin mici panouri solare, de exemplu.

Nu în ultimul rând, avem fântână muzicală, dar cu program foarte scurt. Poate dacă l-am lungi, ar veni mai multă lume și mai mulți turiști, care ar contribui astfel la bugetul local. Și, pentru că tot vorbeam de turism, n-ar fi oare bine să nu ne mărginim la o simplă troiță care să amintească de biserica din centrul orașului, Sf. Nicolae, și să refacem vechiul lăcaș de cult, transformându-l într-un obiectiv turistic adevărat?

Sunt doar câteva argumente în sprijinul ideii mele că Piteștiul este un oraș neterminat. Voi, cei care trăiți aici zi de zi, sunt convins că aveți mult mai multe. Țineți-le minte și spuneți-le candidaților care vor veni la anul să vă ceară votul. Poate câștigătorul le va lua în seamă, știind că, dacă n-o face, nu mai pupă un nou mandat.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3