930×122 CAPRA 5

alegeri

VEȘTI BUNE

Vești bune. Zilele astea nu cred că a fost cea mai mare plăcere a vieții să trăiești în Pitești. A plouat mult, ceea ce a dus la inundații serioase prin mai multe zone ale orașului. Am văzut atât filmulețe, cât și imagini care m-au impresionat și care, într-o primă fază, m-au umplut de indignare.

Citiți și: ,,Nu am emoții! Mă oprește lumea pe holuri, pe scări!”

După aceea mi-am amintit că problema inundării străzilor la fiecare ploaie mai serioasă nu este de ieri, de alaltăieri, iar șansele ca ea să fie rezolvată rapid sunt practic nule. Și asta indiferent de cine este la conducerea Primăriei, fie el Cornel Ionică, predecesorul lui, Tudor Pendiuc, sau următorul primar, oricare ar fi el.

Pentru că, în deceniile în care am trăit zi de zi în Pitești am observat că schimbarea, în bine sau în rău, nu vine rapid. Dar ea vine, dacă cei mai mulți dintre piteșteni și-o doresc. Așa cum și-au dorit-o în urmă cu doar câteva zile, când partidul care câștigă mereu alegerile în oraș a ieșit pe locul doi în alegerile europarlamentare, în condițiile unei prezențe ridicate la urne și a unei evoluții neașteptat de bune a opoziției.

Citiți și: Șoc pe scena politică! Se anunță DEZASTRU

Practic, dacă în loc de alegeri europarlamentare ar fi fost locale, partidul care conduce, sub diverse nume, Piteștiul, cam dintotdeauna, pierdea primar, viceprimari și jumătate din numărul de consilieri. Ați putea spune că până la locale partidul își va reveni și se va impune, așa cum o face mereu, numai că de data asta cred că v-ați cam înșela.

Pentru că sunt din ce în ce mai multe semnele care prevestesc schimbarea în Pitești. Fostul primar Pendiuc tocmai a fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu și nu va putea candida, ceea ce schimbă destule planuri. În plus, actualul primar, Ionică, sunt aproape convins că-și trăiește ultimele luni de carieră politică și administrativă.

Nu neapărat din cauza vârstei, ci pentru problemele cu justiția. Da, tocmai a fost reconfirmat de Tribunal în funcția din care prefectul Dragnea a cutezat să-l suspende, ca urmare a faptului că onor primarele a pierdut procesul cu ANI, fiind astfel declarat incompatibil. Dar asta nu elimină fapta și nici sentința, care rămâne o vulnerabilitate majoră în ochii alegătorilor, dintre care, să nu uităm, destule mii au semnat că nu mai vor penali în funcții publice.

În plus, nici în partid lucrurile nu sunt prea roze, pentru că taberele apărute la lumină după arestarea lui Liviu Dragnea sunt bine reprezentate și în Argeș, iar congresul care se anunță nu va face decât să adâncească criza celei mai mari forțe politice din județ și din țară. Iar asta înseamnă că la alegeri unitatea de monolit prin care partidul câștiga tot va fi istorie.

Prin urmare, șansele ca Piteștiul să aibă un nou primar sunt maxime. Iar probabilitatea ca acesta să provină de la actuala opoziție este mai mare decât a fost vreodată. Firește, pentru ca schimbarea să se producă este nevoie ca partidele din opoziție să se alieze, pentru că nici măcar învingătorii de duminica trecută nu vor putea câștiga de unii singuri.

Normal că sunt orgolii peste tot, mai ales după alegerile din 26 mai, că deja am văzut câteva schimburi de amabilități, dar sunt convins, știindu-i pe destui dintre exponenții partidelor din opoziție, oameni din generația mea, că bunul simț și dorința de a face bine vor prevala.

Pentru că altfel lucrurile vor continua ca și până acum. Și pentru că Piteștiul și piteștenii merită mai mult. Și mai bine. Au demonstrat-o la vot și o demonstrează în fiecare zi de viață într-un oraș care nu le este mereu prieten.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3