Donaris 930 x 122

laura codruța kovesi

VICTORIA UNUI CETĂȚEAN ROMÂN

Victoria unui cetățean român. Scriu aceste rânduri la puțină vreme după ce am aflat că Laura Codruța Kövesi a primit votul a 17 dintre cei 22 de ambasadori ai țărilor membre ale Uniunii Europene, reuniți în cadrul Consiliului European, pentru ocuparea funcției de șef al Parchetului European (EPPO). Asta după ce, în prealabil, procurorul român primise și susținerea Parlamentului European, atât înainte, cât și după alegerile din 26 mai.

Citiți și: (UPDATE): DNA PITEȘTI ARE UN NOU PROCUROR-ȘEF

Cu alte cuvinte, având în vedere procedurile pentru ocuparea respectivei poziții, Laura Codruța Kövesi mai are de parcurs doar niște etape formale înainte de a deveni primul conducător al celei mai noi instituții europene. Este victoria unui cetățean român care nu a beneficiat de ajutorul țării sale, așa cum ni s-a întâmplat multora adeseori.

Dimpotrivă. Știm cu toții, cei care urmărim actualitatea românească, prin ce a fost nevoită să treacă fosta șefă a DNA până la acest moment. Pentru că, prin activitatea ei în respectiva poziție, a deranjat multă lume, contribuind decisiv la condamnarea a zeci de demnitari ai statului român. Acesta, prin reprezentanții săi aleși, nu s-a sfiit nicio clipă să-i pună cât mai multe piedici.

Citiți și: A REVENIT LAURA CODRUȚA KOVESI

Au fost și sunt încă zeci de plângeri depuse contra Laurei Codruța Kövesi, care sunt, deloc surprinzător, verificate și para verificate de colegii ei din nou înființata și, cel mai probabil, în curând dispăruta secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție. În urma uneia dintre aceste plângeri, fosta șefă a DNA a fost împiedicată, la un moment dat, să plece din țară, exact în perioada când susținea interviu pentru poziția de care, de astăzi, este mult mai aproape.

În paralel, guvernanții de la București, profitând și de faptul că țara noastră deținea președinția rotativă a Uniunii Europene, au reușit să o blocheze în Consiliul European, convingând destui ambasadori ai statelor membre și votând contra ei, prin ambasadorul României la UE. Același ambasador care se pare că, de data asta, a votat pentru Kövesi, prevalându-ne de lipsa unui mandat scris de la Ministerul Afacerilor Externe.

Atât de mare a fost și este ura contra Laurei Codruța Kövesi, încât guvernul propriei țări, format de un partid care se laudă că este cel mai românesc din câte există, a făcut tot ce-a putut s-o împiedice să ocupe o poziție pe care, prin experiență și pregătire profesională, a demonstrat în fața tuturor că o merită. Nu în calitate de reprezentant al României, pentru că Laura Codruța Kövesi n-a candidat pentru șefia EPPO din partea țării sale, ci din postura unui profesionist care dorește să-și continue o carieră deja excepțională la un nivel superior, european.

Deși plin de obstacole, drumul ei către poziția pe care și-a dorit-o este aproape de final. Un final fericit nu numai pentru ea, ci și pentru foarte mulți dintre concetățenii ei, printre care mă număr și eu. Și asta pentru că lupta Laurei Codruța Kövesi contra corupției, soldată cu multe și răsunătoare condamnări, ne-a dat nouă, celor care ne bucurăm acum de succesul ei, speranța că țara asta a noastră, pe care unii o iubim din afară, are șanse să se facă bine. Și că se poate, iată, ca unul dintre noi, un cetățean român ca oricare altul, să se ia de piept cu mai-marii zilei și să-i pună la respect.

Și ce dovadă mai bună a efectului pe care Laura Codruța Kövesi l-a produs putem cere decât ostilitatea propriului guvern? Care face cu atât mai prețioasă reușita viitorului șef al Parchetului European, de altfel singura, până la acest moment, poziție importantă pe care o are vreun reprezentant al Europei de Est în conducerea UE.

Firește că entuziasmul de astăzi nu va persista multă vreme, iar fosta șefă a DNA va continua să aibă și partea ei de critici, poate unele pe deplin meritate. Odată intrată în pâine, în Luxemburg, acolo unde va fi sediul instituției, Laura Codruța Kövesi va trebui să demonstreze că Europa nu a greșit când, prin reprezentanții săi, a ales-o, pentru că așteptările la adresa ei personal, cât și din partea viitorilor săi colegi sunt mari. Miliarde de euro din banii contribuabililor europeni au fost ilegal utilizați, iar cetățenii merită să știe cine se face vinovat și să vadă banii recuperați. Normal că nu va fi ușor, dar am încredere că efectul pe care Laura Codruța Kövesi l-a avut în țara ei natală poate fi repetat și la nivel european. Pentru că nu numai în România există corupție și fraudă cu fonduri europene, iar banii care vor fi astfel recuperați ne pot ajuta pe noi toți să trăim mai bine.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90