NOR CURIER 930X122

copii

DANIEL CONSTANTIN, INTERVIU DESPRE LEGEA FAMILIEI

Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, a vorbit într-un interviu, acordat în exclusivitate pentru http://www.hotweek.ro/, despre legea familiei. Constantin a făcut precizări în legătură cu modul în care această lege va îmbunătăți viața românilor care și-au întemeiat o familie, fără a o transforma într-o entitate asistată social.

Citiți și: Val de îmbolnăviri! Afecțiunea care nu „dă semne că se va opri!”

Domnule Daniel Constantin, ați devenit de câteva zile copreședinte al noului partid liberal, de centru-dreapta, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE). Crearea noului partid înseamnă renunțarea la valorile conservatoare?

-Nici vorbă să renunțăm la ele! Dimpotrivă, vom continua să le promovăm și veți vedea asta în perioada următoare. Și voi exemplifica: una dintre valorile de bază pe care se întemeiază doctrina conservatoare este familia. În interiorul fostului PC noi am lucrat de curând la un proiect de lege pe care vrem să îl promovăm cât mai mult în perioada următoare. Legea pe care o aducem în dezbatere vrea să consolideze valorile familiei și să o readucă în prim-planul preocupărilor din societate. Trebuie să facem asta pentru că familia este legătura noastră cu trecutul și puntea către viitor. Societățile occidentale dezvoltate au politici sustenabile pentru familie. Este cazul Suediei, Marii Britanii și a SUA.

Citiți și: Cantonament cu final nefercit, în Argeș. Mai mulți copii au ajuns la spital

Și-a diminuat familia rolul în societatea noastră?

-Din păcate, da! Rolul familiei în societate este din ce în ce mai fragil: a crescut rata divorțurilor, scade numărului căsătoriilor. Dar, foarte important, ceea ce trage un semnal de alarmă este scăderea dramatică a ratei natalității. De aceea consider că în lipsa unui pachet de măsuri integrate, care să cuprindă domenii precum asistența și protecția socială, educația și învățământul de toate gradele, inclusiv cel care se adresează nevoilor speciale, există pericolul real al apariției unui important dezechilibru al balanței demografice și, pe termen mediu, al scăderii dramatice a populației României. Am luat notă de aceste semnale de alarmă și vrem să găsim soluții de stopare.

Și cum aveți de gând să evitați acest pericol?

-Noi propunem, de exemplu, reintroducerea alocațiilor pentru nou-născuți, crearea unor servicii de sănătate specializate gratuite, concedii și indemnizații pentru creșterea copiilor. Nu ne oprim aici! Tocmai pentru că suntem un partid liberal, vrem să acordăm șanse egale copiilor, tratament egal, indiferent de mediul socio-economic din care provin, doar astfel vom putea vorbi de afirmare individuală, o valoare esențială a liberalismului. De aceea vrem ca statul să susțină creșterea, îngrijirea și educarea copiilor prin alocații pentru copii, ajutoare pentru stimularea accesului la educație, dezvoltarea rețelelor de creșe, grădinițe, centre de zi și after-school, a serviciilor de cantină școlară pentru unitățile cu program prelungit/semi-internat și stimularea rezultatelor deosebite la învățătură. În viziunea noastră, a celor de la ALDE, familia și educația copiilor ar trebui să stea la baza sistemului nostru de valori.

De fapt, trebuie să înțelegem foarte clar: copiii sunt viitorul unei societăți, ai unei națiuni, dar rămâne o vorbă goală dacă nu facem politici în acest sens. Practic, noua lege vrea să ajute la îmbunătățirea vieții de familie, prin introducerea acestor programe de sprijinire a familiei, astfel încât să ajutăm la crearea unor standarde sociale care să ajute la prosperitatea familiilor.

Nu faceți astfel din familie o structură, o entitate asistată social?

-Dimpotrivă! Vrem crearea unor mecanisme eficiente de sprijin, care să scoată familia din sfera asistenței sociale și să o redea vocației sale firești, de cadru al dezvoltării individuale sănătoase.

Noi considerăm că modelul fragmentar și păgubos pentru interesele familiei al programelor de sprijin insuficient corelate și incoerent implementate, servind drept monedă de schimb electorală, trebuie să fie înlocuit de un sistem unitar și integrat de măsuri și instituții care să evite risipa de resurse financiare, materiale și umane. Social-democrația vorbește de asistență socială și ajutarea celor aflați în situații de blocaj social și vulnerabilitate (dizabilitate, sărăcie, excluziune socială etc.). Noi, ca liberali, vorbim de protecție socială și investiție socială: cheltuielile sociale trebuie să fie foarte bine focusate, astfel încât să ajungă doar la cei în nevoie, pe de o parte, pentru a evita blocajul social și reintrarea lor în zona activă sau inclusivă, și pe de altă parte să investim în servicii sociale pentru toți. (…)

Aveți și susținerea colegilor din fostul PLR? Când veți discuta acest proiect în Parlament? Deocamdată, tocmai va lua vacanță.

-Desigur că avem sprijinul lor, acesta a devenit deja un proiect ALDE. Și este firesc să fie așa, pentru că și ei au pus accent și importanță pe valorile familiei, așa că suntem pe aceeași lungime de undă.

În ceea ce privește dezbaterea în Parlament… Acest proiect trebuie mai întâi discutat cu societatea civilă, fiindcă că este un proiect pentru societate. ALDE vrea să fie deschis atunci când propune proiecte de lege. Vrem să invitam ONG-urile și alte instituții implicate în acest domeniu și să generăm o reală dezbatere publică pentru acest proiect. În plus, vom invita și experți din țările care reușesc să ofere cele mai bune exemple în acest domeniu. De altfel, intenționăm să deschidem și un site, acolo unde cetățenii să își trimită opiniile pe acest subiect. Abia după ce vom avea aceste dezbateri publice vom începe discuțiile în Parlament și sper ca în toamnă, după începerea sesiunii, să fie unul dintre primele proiecte din sesiune. (Preluare http://www.hotweek.ro/)

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90