New Profesional Consult 930 x 122

Arges

dna-pitesti

ANUNȚ „BOMBĂ” DE LA DNA! 1.000 DE PERSOANE SCAPĂ DE URMĂRIREA PENALĂ ÎN DOSARUL ȘPĂGII DE LA CASA DE PENSII ARGEȘ!

DNA Pitești anunță trimiterea în judecată, la Tribunalul Argeș, a celor două doctorițe de la Casa Județeană de Pensii Argeș acuzate de luare de mită în formă continuată. Anunțul este făcut printr-un comunicat de presă în care, atenție!, DNA informează că a renunțat la urmărirea penală a celor 1.000 de persoane cercetate în acest dosar pentru dare de mită. Decizia survine după ce câțiva pensionari s-au sinucis ulterior chemării lor la audieri la DNA Pitești.

Citiți și: Atenție, șoferi! Se lucrează pe aceste drumuri

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatelor MIHAI IULIA MARIA, medic șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă și președinte al Comisiei de Expertiză Medicală a Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (487 de acte materiale) și SĂNDULESCU CAMELIA, medic în cadrul Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din structura Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (588 de acte materiale).

(…) Inculpatele Săndulescu Camelia şi Mihai Iulia Maria și-au desfășurat activitatea în perioada 2013-2014 în calitate de medic expert al asigurărilor sociale la cabinetele de expertiză medicală din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală Argeș al Casei Județene de Pensii Argeș, din data de 09.12.2011 și până în prezent inculpata Mihai Iulia Maria îndeplinind și funcția de șef serviciu. În perioada noiembrie 2013-februarie 2014, respectiv februarie 2014-iunie 2014 inculpatele Săndulescu Camelia şi Mihai Iulia Maria au primit sume de bani sau alte foloase în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor lor de serviciu sau pentru a nu și le îndeplini în mod corespunzător.

Citiți și: Alertă ANM! Viscol și fenomene periculoase astăzi

În sarcina inculpatei Mihai Iulia Maria s-au reţinut 487 de acte materiale de luare de mită, iar în sarcina inculpatei Săndulescu Camelia – 588 de acte materiale, constând în aceea că în perioadele menționate au primit sume de bani cuprinse între 100 şi 200 de lei şi alte foloase de la peste 1.000 de persoane care s-au prezentat în perioadele de referință la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală, prelungirea concediului medical peste 90 de zile sau pentru emiterea certificatului constatator asupra capacității de muncă. În perioada 05.11.2013-13.02.2014, precum și în data de 06.03.2014, în legătură cu îndatoririle de serviciu, inculpata Săndulescu Camelia, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, a primit suma totală de 56.650 de lei și alte foloase. În perioada 17.02.2014-11.06.2014, în legătură cu îndatoririle de serviciu, inculpata Mihai Iulia Maria, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, a primit suma totală de 44.900 de lei și alte foloase.

Prin plata acestor sume se urmărea pensionarea medicală anticipată a unor persoane a căror stare de sănătate nu justifica această decizie, prin atestarea nelegală a diverse grade de incapacitate de muncă sau verificarea sumară a documentelor prezentate pentru examinările medicale obligatorii, iar în unele situații pentru emiterea deciziei de pensionare. Astfel, au existat situații în care într-o singură zi medicul Mihai Iulia Maria a primit sume de bani și alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză. Potrivit actelor de urmărire penală efectuate, banii le erau remiși celor două inculpate în următoarele modalități concrete:
– persoanele solicitante au inserat printre actele medicale prezentate inculpatelor sume de bani pe care acestea, luându-și măsuri de precauție, și le-au însușit
– persoanele solicitante au pus sume de bani pe masa de lucru a inculpatelor sau le-au înmânat acestora, pe care, de asemenea, și le-au însușit
– persoanele solicitante au introdus sume de bani direct în buzunarele inculpatelor
– persoanele solicitante au remis inculpatelor, separat, sau împreună cu sume de bani, diverse foloase, în marea lor majoritate produse alimentare, parfumuri și alte produse cosmetice, bijuterii, obiecte decorative
– inculpatele au primit, în unele cazuri, sume de bani care se aflau în dosarele medicale puse la dispoziție de către asistentele medicale
– de fiecare dată când au primit sume de bani sau alte foloase, inculpatele și-au luat măsuri de precauție ca această activitate să nu fie observată de alte persoane (acopereau imediat sumele de bani cu diverse înscrisuri atunci când în încăpere mai intra cineva, iar după primirea sumelor de bani sau a foloaselor, într-un interval de timp foarte scurt, le ascundeau în anumite zone aflate în apropiere).

În toate cazurile în care inculpatele au primit sume de bani sau foloase cu titlu de mită au evitat orice discuție legată de remiterea acestor bani sau foloase, evitând, de asemenea, să atingă pentru un timp foloasele primite de la persoanele pe care nu le cunoșteau foarte bine. În condițiile în care inculpatele observau remiterea sumelor de bani sau a altor foloase, completau apoi cu rapiditate actele medicale de dispoziție, după care, fără să examineze clinic persoanele solicitante, le cereau acestora să părăsească biroul pentru a primi deciziile, avizele sau certificatele de la asistentele medicale. De cele mai multe ori întreaga procedură cu persoana solicitantă dura circa 2-3 minute sau, în unele situații, mai puțin de un minut, interval de timp foarte scurt, în care inculpatele ”examinau” actele medicale şi emiteau deciziile pentru stabilirea gradului de invaliditate, avizele pentru prelungirea concediilor sau certificatele pentru stabilirea capacității de muncă. Au existat, de asemenea, situații în care inculpatele Mihai Iulia Maria şi Săndulescu Camelia au primit bani sau alte foloase cu titlu de mită în contextul în care au permis persoanelor solicitante să depună documentații medicale incomplete ori care nu susțineau diagnosticul la momentul respectiv.

Cu privire la cele peste 1.000 de persoane care au fost cercetate în cauză sub aspectul infracțiunii de dare de mită s-a dispus renunțarea la urmărirea penală. În baza art. 318 C. pr. pen., având în vedere toate circumstanțele cauzei, conținutul faptelor, modalitatea și împrejurările concrete de săvârșire, vârsta, persoana suspecților, s-a constatat că nu există interes public în urmărirea acestora.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii constând în indisponibilizarea sumelor de 52.430 de lei și 4.220 de lei, aparținând inculpatei Săndulescu Camelia, precum și asupra sumelor de 35.426, 17 lei și 1.185 de lei, 2.000 USD, 145 de euro, 210 lire sterline, aparținând inculpatei Mihai Iulia Maria.”, scrie în comunicatul de presă aal DNA.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90