930×122 CAPRA 5

catalin radulescu

DEPUTATUL CĂTĂLIN RĂDULESCU, TRIMIS ÎN JUDECATĂ DE DNA

DNA anunță trimiterea în judecată a deputatului PSD de Argeș Cătălin Rădulescu. Într-un comunicat de presă procurorii anticorupție dau detalii despre caz.

Citiți și: Breaking! Decizia instanței pentru Georgescu

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului RĂDULESCU CĂTĂLIN MARIAN, deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de: efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția și dare de mită.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt. În perioada ianuarie 2013-februarie 2014 concomitent cu exercitarea funcției de deputat în Parlamentul României-Camera Deputaților inculpatul Rădulescu Cătălin Marian s-a ocupat și de administrarea curentă și controlul societății comerciale S.C. CONCORDIA CON. STRADE S.R.L (prin angajații acesteia), efectuând în acest sens operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția și în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (constând în interesul legat de obținerea de dividende, profit, mărirea cifrei de afaceri a societății, restituirea împrumuturilor acordate societății ș.a.m.d.).
La data de 27 august 2013 inculpatul Rădulescu Cătălin Marian, în cadrul unei întâlniri cu un manager de proiect privind construirea unui magazin situat în Pitești, Argeș, cu ocazia încheierii procesului verbal de recepție a lucrării i-a promis acestuia oferirea sumei de 10.000 de lei. În schimbul acestei sume de bani funcționarul trebuia să nu ridice obiecțiuni cu privire la calitatea lucrării și, pe cale de consecință, să semneze procesul verbal de recepție fără reducerea devizului, cu suma de 50.000 de lei pentru lucrările prost executate.

Citiți și: Descinderi la companii de energie: Șef DNA: ,,Se învârt sume mari de bani”

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea. În perioada ianuarie 2013-februarie 2014 inculpatul Rădulescu Cătălin Marian concomitent cu ocuparea funcției de deputat în Parlamentul României-Camera Deputaților s-ar fi ocupat și de administrarea efectivă a societății comerciale S.C. CONCORDIA CON. STRADE S.R.L, controlând activitatea acesteia prin exercitarea activă a pârghiilor de director general. În acest sens deputatul inculpat Rădulescu Cătălin Marian ar fi ignorat dispozițiile legale, conform cărora calitatea de deputat și senator este incompatibilă cu „funcția de președinte… director general, director, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, precum și la instituțiile publice.”. Inculpatul Rădulescu Cătălin Marian în această perioadă ar fi acționat în mod permanent și repetat ca administrator și director general al S.C. CONCORDIA CON. STRADE S.R.L., subrogându-se în drepturile și obligațiile administratorului de drept al societății, manifestându-se, totodată, și ca director general al societății. Astfel, acesta ar fi efectuat nemijlocit următoarele tipuri de operațiuni, care intrau în sfera de competență a administratorului de drept/directorului general:
– ar fi reprezentat societatea în relațiile cu terții, negociind în mod direct contracte de execuție, contracte de prestări servicii, contracte de execuție lucrări în subantrepriză, acorduri de asociere, contracte de cesiune creanță pe obiectul principal de activitate al societății, respectiv lucrări de construcții ale drumurilor și autostrăzilor
– ar fi supravegheat și controlat în mod direct și nemijlocit activitățile legate de procedurile de participare a societății la licitațiile publice
– ar fi supravegheat și controlat activitatea lucrătorilor din cadrul serviciului financiar-contabil al societății, stabilind detalii legate de facturare, plăți, garanții bancare ș.a.m.d.
– ar fi depus diligențe de identificare a unor potențiali clienți sau oportunități de afaceri pentru societatea S.C. CONCORDIA CON. STRADE S.R.L.
– ar fi depus diligențe de recuperare a unor creanțe ale societății
– s-ar fi deplasat la fața locului, în cadrul procedurilor de execuție a unor lucrări, pentru supravegherea acestora, negociind și recepția lor
– ar fi depus diligențe pentru obținerea unui certificat privind sistemul de management al calității pentru societate
– ar fi efectuat interviuri pentru angajarea personalului
– ar fi semnat și înscrisuri în numele societății (facturi, contracte, devize etc.).
În exercitarea celor două funcții (de administrare și control ca director general) ar fi negociat și obținut adjudecarea lucrării de asfaltare a unui obiectiv din Pitești, județul Argeș, semnând în acest sens din partea S.C. CONCORDIA CON. STRADE S.R.L. deși nu ar fi avut dreptul un contract de execuție ce avea ca obiect executarea și finalizarea unor lucrări de asfaltare, prețul contractului fiind în sumă de 630.000 de lei (63 de lei/mp fără TVA). Demersurile de negociere a acestui contract ar fi avut loc în luna iulie 2013 între inculpatul Rădulescu Cătălin Marian și un martor, atât la sediul S.C. CONCORDIA CON. STRADE S.R.L. din Pitești, cât și la punctul de lucru al obiectivului. Martorul ar fi precizat că negocierea contractului de execuție cu Rădulescu Cătălin Marian s-ar fi făcut sub presiunea amenințărilor deputatului, fiind nevoit să accepte efectuarea lucrărilor de către firma S.C. CONCORDIA CON. STRADE S.R.L. deoarece nu ar fi dorit să creeze probleme firmei pe care o reprezenta, date fiind relațiile cu care s-ar fi lăudat și cu care ar fi amenințat deputatul. Amenințările s-ar fi referit la viitoare controale de la Garda de Mediu, de la Garda Financiară, la diferite blocaje ale unor documente în cadrul primăriei, cu scopul de a bloca total activitatea firmei pe care o reprezenta martorul. În cadrul negocierilor respectivului contract, în luna iulie 2013, deputatul Rădulescu Cătălin Marian i-ar fi promis 10.000 de lei martorului, manager de proiect, pentru ca aceasta să nu ridice obiecții privind execuția lucrărilor de asfaltare. Promisiunea respinsă ar fi fost reluată ulterior, la momentul semnării procesului verbal de recepție, respectiv la 27 august 2013. La acel moment martorul, însărcinat cu avizarea calității lucrării, ar fi ridicat obiecțiuni cu privire la calitatea execuției și, pe cale de consecință, ar fi condiționat semnarea procesului verbal de recepție de reducerea devizului. În această împrejurare inculpatul Rădulescu Cătălin Marian ar fi reluat promisiunea inițială privind oferirea sumei de 10.000 de lei pentru ca martorul să semneze procesul verbal de recepție fără obiecțiuni (și fără reducerea devizului). Funcționarul ar fi refuzat din nou, motiv pentru care procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor a fost semnat cu reducerea devizului.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție-Secția Penală, cu propunerea de a se menține măsura preventivă a controlului judiciar față de inculpat.”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

 

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3