Donaris 930 x 122

dna

DNA FACE APEL. RĂZBOI CU TRUSTURI DE PRESĂ

DNA face apel. Război cu trusturi de presă.

Citiți și: Rău neașteptat pentru edilul suspendat al Mioveniului, Georgescu

“DNA a lansat un apel în care le cere membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să aibă o reacție fermă față de atacurile fără precedent care îi țintesc pe procurorii anticorupție, atacuri declanșate de trusturi de presă partizane ale unor curente politice sau ale unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA. În contextul în care se fac inclusiv afirmații foarte grave și hazardate că dosarele sunt falsificate, procurorii DNA continuă să își facă datoria și să identifice aspectele penale, să strângă probe pentru a-i trage la răspundere pe cei care încalcă legea și pentru a le indisponibiliza bunurile dobândite ilegal.

Documentul atrage, însă, atenția că tot acest climat mediatic nu a fost și nu este unul care să favorizeze actul de justiție și, în lipsa unei reacții, riscă să submineze grav autoritatea judecătorească și să pună în discuție deontologia profesională a magistraților.

Citiți și: Revoluție în Biserica Ortodoxă Română!

Iată textul integral al apelului:

Față de atacurile mediatice îndreptate împotriva independenței justiției, în general, precum și a Direcției Naționale Anticorupție, în special, derulate prin intermediul unor canale mass-media și care sunt de natură a submina grav autoritatea judecătorească și a pune în discuție deontologia profesională a magistraților,

Având în vedere că inclusiv în raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare publicat în ianuarie 2017 se arată că «este nevoie în continuare să se consolideze aderarea la principiile cooperării loiale între instituții și la principiul respectării independenței sistemului judiciar, după cum se poate vedea din atacurile împotriva judecătorilor și procurorilor exprimate prin intermediul mass-media române, fiind necesare mecanisme mai puternice de contracarare a acestora»,

Apreciem că este nevoie de o reacție fermă și vă atașăm demersurile pe care le-a întreprins în acest sens Direcția Națională Anticorupție pe parcursul ultimului an (24 de sesizări privind apărarea independenței sistemului judiciar și informări trimise procurorului general al PICCJ – n.r. – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție).

Este fără precedent cum trusturi de presă partizane unor curente politice sau unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA fac zilnic nenumărate declarații publice și comentarii prin care procurorii DNA sunt înfierați, calomniați, li se dezvăluie aspecte din viața privată. Tot acest climat mediatic nu a fost și nu este unul care să favorizeze actul de justiție, dar procurorii DNA își fac datoria în ciuda acestui climat neprielnic, iar pentru a se apăra împotriva acestor atacuri uzează de instrumentele legale care prevăd posibilitatea de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputației sau a independenței.

De aceea considerăm că necesitatea unor mecanisme mai puternice de contracarare este evidentă, în contextul în care se fac inclusiv afirmații foarte grave și hazardate că dosarele sunt falsificate. Ne aflăm în situația în care procurorii DNA sunt agresați prin acuzații foarte grave, profund ofensatoare și absurde în talk show-uri ale anumitor canale TV, site-uri de cancan sau ziare partizane unor curente și grupuri de interese, așa încât se poate vorbi de o presiune exercitată de persoanele cercetate asupra procurorilor și asupra DNA, de natură a submina grav autoritatea judecătorească și a pune în discuție deontologia profesională a magistraților.

Procurorii nu au posibilitatea de a-și face, în același mod, public cunoscute punctele de vedere; nu au, din punct de vedere legal și deontologic, posibilitatea de a intra într-un astfel de dialog, astfel încât se limitează la cadrul procesual legal, așa cum este și corect. Având în vedere că singura posibilitate legală este aceea de a ne adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputației sau a independenței, având în vedere calitatea dumneavoastră de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, vă aducem la cunoștință demersurile legale pe care le-am desfășurat.”, transmite instituția condusă de Laura Codruța Kovesi (foto).

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3