Donaris 930 x 122

dna

PRIMAR DIN ARGEȘ, DAT PE MÂNA JUDECĂTORILOR DE DNA PITEȘTI

DNA Pitești a trimis în judecată, la Tribunalul Argeș, dosarul Șuici.

Citiți și: Breaking! Decizia instanței pentru Georgescu

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaților:

MARINESCU CATELUȚA, secretar al Primăriei comunei Șuici, județul Argeș, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, înșelăciune și conflict de interese

Citiți și: Descinderi la companii de energie: Șef DNA: ,,Se învârt sume mari de bani”

IATAGAN CONSTANTIN, primar al comunei Șuici, județul Argeș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune, conflict de interese și fals intelectual

STĂTICĂ ION, inginer în cadrul Primăriei Șuici, județul Argeș, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune și fals intelectual

MECU MARIA, contabil în cadrul Primăriei Șuici, județul Argeș, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune și schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor europene,

APOSTU NICOLAE, APOSTU ALEXANDRU, GĂBRIAN CONSTANTIN, RUDEANU ION și ȘERBAN CONSTANTIN, consilieri locali la data faptei, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. (…)

La data de 2 septembrie 2007 s-a constituit Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici prin acordul membrilor fondatori, din care făceau parte, printre alții, și inculpații Iatagan Constantin, Rudeanu Ion, Marinescu Cateluța, Mecu Maria, Șerban Constantin, Apostu Nicolae, Apostu Alexandru și Găbrian Constantin. Conform statutului, scopul constituirii asociației a fost, printre altele, valorificarea potențialului productiv animalier și vegetal al comunei Șuici, asocierea pentru cesionarea pășunilor și pajiștilor, precum și atragerea de capital, investiții, finanțări locale sau din alte surse.

Cu toate acestea, inculpații în paralel îndeplineau și funcții publice, în sensul că Marinescu Cateluța era secretarul Primăriei comunei Șuici, Iatagan Constantin – primarul comunei, Mecu Maria – funcționar public – contabil în cadrul Primăriei, iar Apostu Nicolae, Apostu Alexandru, Găbrian Constatin, Rudeanu Ion, Șerban Constantin – consilieri locali începând cu anul 2008.
Pentru campania aferentă anului 2010, urmare modificării cadrului legislativ, Consiliul Local Șuici ca și entitate nu mai îndeplinea condițiile de eligibilitate pentru obținerea sprijinului financiar.

În acest sens, inculpații Marinescu Cateluța, Iatagan Constantin, Mecu Maria, Apostu Nicolae, Apostu Alexandru, Găbrian Constatin, Rudeanu Ion și Șerban Constantin, care deopotrivă aveau calitatea de membrii fondatori în asociație și exercitau diferite funcții publice (primar, secretar, funcționar public, consilier local), precum și inculpatul Stătică Ion, inginer în cadrul Primăriei, au hotărât ca sprijinul financiar pe suprafață de la APIA să fie obținut de Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici.

În acest scop, la data de 4 mai 2010 a fost adoptată de Consiliul Local Șuici, din care făceau parte și inculpații Apostu Nicolae, Apostu Alexandru, Găbrian Constantin, Rudeanu Ion și Șerban Constantin, o hotărâre prin care s-a aprobat concesionarea de către Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici a suprafeței de 324, 30 de ha pășune comunală, cu condiția ca sumele primite ca subvenții APIA să fie folosite integral în executarea de lucrări agricole pentru îmbunătățirea pajiștilor, curățări, etc.

În același context, la data de 6 mai 2010 a fost încheiat un contract de concesiune, înregistrat la Primăria comunei Șuici, între Consiliul Local, reprezentat de inculpatul Iatagan Constantin, în calitate de primar, și Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici, reprezentată de inculpatele Marinescu Cateluța și Mecu Maria, care au și semnat în mod corespunzător contractul.

Ulterior, inculpata Marinescu Cateluța, în calitate de reprezentant al Asociației crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici, a depus la A.P.I.A. – Centrul Județean Argeș cererea unică de plată pe suprafață pentru anul 2010, ce viza suprafața respectivă, solicitând sprijin financiar pentru schema de plată pe suprafață, sprijin pentru zonă montană defavorizată și plăți de agromediu.

Din probele administrate în cauză a rezultat faptul că Asociația crescătorilor de animale și producție vegetală Șuici nu îndeplinea condițiile de eligibilitate impuse fermierilor pentru obținerea sprijinului financiar acordat în cadrul schemelor de plăți directe și plăți naționale complementare în sectorul vegetal, precum și acordarea sprijinului aferent măsurilor de agromediu și zone defavorizate. De asemenea, înscrisurile depuse la APIA prin intermediul cărora s-a realizat dovada îndeplinirii cerințelor impuse solicitanților sprijinului financiar au avut un caracter inexact/incomplet/fals, după caz. O parte dintre aceste documente au fost întocmite în fals de inculpatul Stătică Ion și semnate de inculpatul Iatagan Constantin la rubrica „primar”.

Acest mecanism a avut drept consecință obținerea de fonduri provenind atât din fonduri europene, precum și de la bugetul național în cuantum de 242.027, 65 de lei în favoarea asociației, debit care a fost recuperat integral la data de 22 iulie 2013.

În perioada 2011-2012, cât a îndeplinit funcția de contabil, inculpata Mecu Maria a retras din conturile Asociației suma de 55.350 de lei din sumele primite cu titlu de sprijin financiar, pe care a folosit-o în interes personal, contrar scopului pentru care aceasta a fost solicitată și plătită, respectiv întreținerea pășinilor.”, anunță DNA.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3