930 x122 grota rece

laurențiu rebega

AVERTISMENT SEVER: ROMÂNII RISCĂ SĂ DEVINĂ MINORITARI ÎN ȚARA LOR!

Europarlamentarul Laurențiu Rebega face o analiză completă despre criza demografică din Europa și despre migrație. ”Remarc, în ultima perioadă, un apetit crescut pentru tot felul de conferințe și discuții despre viitorul european. E bine să gândim pe termen lung. E bine pentru Europa și e bine și pentru România. Vorbim despre viitor, avem statistici, grafice și predicții. Însă, despre al cui viitor vorbim? Al nostru sau al copiilor noștri? Pentru că, ei bine, tocmai aici intervine problema.

Citiți și: LAURENȚIU REBEGA ȘI VICTOR PONTA, EVENIMENT ÎN SUA

În noianul de informații am găsit câteva studii recente, care, prin corelare, trag același semnal de alarmă: în timp ce declinul demografic amenință întreaga Europă, populația musulmană s-ar putea dubla în Europa (informațiile și concluziile publicate de Pew Research Center din Statele Unite pot fi accesate AICI).

Mai mult, declinul demografic din România ne împinge spre o situație alarmantă: românii riscă să devină minoritari în țara lor!

Citiți și: PRO ROMÂNIA, REPREZENTARE LA NIVEL INTERNAȚIONAL. ÎN ȚARĂ, PSD SE ADUNĂ LA MITING

Dar să le luăm pe rând. Aș începe cu un studiu important al Institutului Național de Statistică. Titlul documentului nu spune multe la prima vedere: „Proiectarea populației României în profil teritorial”. Însă datele pe care le conține indică o situație extrem de gravă. Populația României se află într-o continuă scădere, iar la baza declinului demografic stă scăderea natalității. Avem o rată foarte mică a fertilității. Populația îmbătrânește și se reduce rata populației tinere (0-14 ani).

Datele arată că la 1 iulie 2015 populația tânără de 0-14 ani a scăzut cu 88,6 mii de persoane în comparație cu 1 iulie 2012, în vreme ce populația vârstnică de peste 65 de ani a crescut cu 156,4 mii de persoane.

Sigur că în aceste condiții dezechilibrele între generații sunt tot mai accentuate. Astfel, din ce în ce mai puțini tineri susțin din ce în ce mai mulți bătrâni. Numai în anul 2015 au fost cifrați 111 vârstnici la 100 de tineri sub 15 ani (față de 103 vârstnici la 100 de tineri sub 15 ani în anul 2012). Mai mult, „în comparație cu anul 2012, în 2015 indicele de îmbătrânire a crescut în toate județele”.

Încercând să formuleze o previziune, studiul prezintă mai multe scenarii, toate cu același deznodământ: „până în 2060, populația din România ar putea fi redusă la 13-16 milioane de locuitori” (studiul întreg, AICI).

Continuând periplul nostru statistic, aflăm tot de la INS că doar în luna aprilie a acestui an România a pierdut echivalentul a trei comune, adică 8.376 de locuitori. Mai exact, din ianuarie până în mai s-au născut peste 55.000 de copii la nivel național, cu 12,3% mai puțin față de primele patru luni din 2016. Ca urmare a creșterii numărului deceselor înregistrate în primele patru luni din an, sporul natural a fost, evident, negativ.

România nu este un exemplu singular în Uniunea Europeană. Declinul demografic este caracteristic pentru întreaga Europă, aici unde tot mai puțini copii vin pe lume. Pe de altă parte, cifrele date publicității de Institutul de Cercetare din Statele Unite anticipează că la mijlocul secolului 21 populația musulmană s-ar putea dubla în Europa, iar 7,4 la sută dintre locuitorii Europei ar putea fi musulmani. După analiza detaliată a realităților din cele 28 de state ale Uniunii Europene, plus Norvegia și Elveția, cercetătorii avansează trei ipoteze.

Prima, cea a „migrației zero”, care presupune oprirea definitive a migrației, calculează că și în acest context procentul musulmanilor ar crește de la 4,9 la 7,4 în 2050 în Europa și la 9% în Germania.

Sigur că evoluțiile viitoare depind de factori variabili, precum instabilitatea din Africa și Orientul Apropiat, politicile guvernelor europene sau alți factori determinanți, dar, conform studiului, media de vârstă a musulmanilor din Europa e de 30,4 ani, față de 43,8 ani cât este cea a cetățenilor europeni. Prin deducție, se estimează că o femeie musulmană va avea în medie cu un copil mai mult decât celelalte femei din Europa.

Cel de-al doilea scenariu prezentat ia în calcul ipoteza unui influx mare de migranți, condiție în care în 2050 nu mai puțin de 14% dintre europeni ar putea fi musulmani, iar în Germania unul din cinci locuitori ar putea fi musulman.

Varianta a treia a studiului american merge pe o migrație medie. Chiar și în aceste condiții, numărul imigranților care vin în Europa pe cale legală va rămâne constant. Mai multe informații puteți afla AICI.

Important de reținut este că între 2010 și 2016, 7 milioane de persoane au sosit în Europa ca imigranți legali sau refugiați, dintre care peste jumătate sunt musulmani din Siria, Irak și Afganistan.

În condițiile în care politicile demografice bat pasul pe loc, iar declinul demografic pare greu de oprit, predicțiile specialiștilor devin justificat alarmante.

Îndeplinirea unor obiective precum scăderea natalității și încurajarea familiilor în a deveni părinți nu vin de la sine. Prin urmare, să nu ne mirăm dacă în viitorul apropiat vom asista neputincioși la depopularea României și dacă, în consecință, vom deveni minoritari în propria țară!

Pentru Europa, conform statisticilor EUROSTAT, declinul demografic al populației este dat de diminuarea cotei procentuale a populației Uniunii Europene în raport cu populația lumii, procent în scădere de la 6,9 % în 2015 la 5,1 % în 2060!

Categoric, nu cred în rezolvarea acestei situații deschizând larg porțile migrației. Cred în puterea de a schimba greșelile trecutului cu politici țintite pe sprijin, motivare și asistență socială, în special pentru zonele rurale.

Cred în puterea de regenerare a României și mai cred că politica de coeziune poate contribui la remedierea schimbărilor demografice din Uniunea Europeană, tocmai pentru că această problematică se încadrează în domeniul de aplicare a sprijinului acordat prin intermediul politicii de coeziune (articolul 174 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și evidențiată în cadrul legislativ pentru politica de coeziune 2014-2020). Cred că o alocare bugetară corectă poate fi un pas important pentru viitorul politicilor demografice ale UE. Și mai cred că acolo unde există voință politică rezultatele nu întârzie să apară!”, este de părere europarlamentarul Laurențiu Rebega.

Parlamentul European nu este responsabil pentru conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90