Donaris 930 x 122

laurențiu rebega

EUROPARLAMENTARUL LAURENŢIU REBEGA, DESPRE LEGISLAŢIA EUROPEANĂ

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega, vicepreşedintele Grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţii, îşi continuă explicaţiile cu privire la modul în care se adoptă legislaţia la nivel european.

Citiți și: LAURENȚIU REBEGA ȘI VICTOR PONTA, EVENIMENT ÎN SUA

El face referire în analiza sa la articolul 294 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care stabileşte procedura legislativă ordinară pentru adoptarea legislaţiei europene.

„Astfel, actele legislative ale Uniunii pot fi adoptate, în principiu, numai la propunerea Comisiei, şi, spre deosebire de sistemul legislativ din România, Parlamentul European are rolul de co-legislator împreună cu Consiliul. Aceste două instituţii au competenţa de a adopta şi modifica propunerile legislative şi de a adopta bugetul Uniunii.

Citiți și: PRO ROMÂNIA, REPREZENTARE LA NIVEL INTERNAȚIONAL. ÎN ȚARĂ, PSD SE ADUNĂ LA MITING

În majoritatea cazurilor, Parlamentul European şi Consiliul adoptă în comun un regulament, o directivă sau o decizie, ceea ce se numeşte procedură legislativă ordinară.

La prima vedere pare simplu, în realitate, însă, este un adevărat meci de ping-pong între instituţiile europene care modifică textul de lege propus şi îl dau de la una la alta până se ajunge la un acord. Toate acestea se întâmplă în cadrul aşa-numitelor „prima”, „a doua” şi „a treia lectură”.

Aşadar, procedura de adoptare a legislaţiei la nivel european este foarte greoaie, ia foarte mult timp, iar de multe ori se ajunge la adoptarea unui text care nu mai are nicio legătură cu propunerea iniţială.

Conform statisticilor Parlamentului European, durata media a procedurii legislative în primă lectură este de 16 luni, la care se pot adăuga în medie 36 de luni pentru a doua lectură în Parlament şi încă 39 de luni pentru a doua lectură în Consiliu. Pot să treacă, deci, şi 7 ani de negocieri de la momentul în care Comisia propune un text de lege şi până când acesta este adoptat. Dacă ne uităm la statistici, anul trecut 48 de acte legislative au fost adoptate în primă lectură şi 69 în a doua lectură de către Parlament.

Procedura legislativă este îngreunată şi de presiunea pe care diferite grupuri de interese o exercitată: de la influenţa lobby-ului în decizia Comisiei de la a face o propunere legislativă şi pe parcursul plimbării textului de la Parlament la Consiliu, până la interesele grupurilor politice din Parlament. La acestea se adaugă şi interesele naţionale ale statelor membre, care, spre exemplu în cazurile în care Comisia încearcă o uniformizare a legislaţiei, nu sunt dispuse să renunţe la suveranitatea naţională în favoarea Uniunii. Este cazul instituirii procurorului european, despre care vă vorbeam data trecută.”, arată europarlamentarul Laurenţiu Rebega în analiza sa.

Parlamentul European nu este responsabil pentru conţinutul acestui articol. Articolul este subvenţionat din bugetul 400 al Grupului ENL.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90