Donaris 930 x 122

laurențiu rebega

LAURENŢIU REBEGA, SOLUŢII PENTRU FOLOSIREA BANILOR EUROPENI

Laurențiu Rebega, soluții pentru folosirea banilor europeni.

Citiți și: LAURENȚIU REBEGA ȘI VICTOR PONTA, EVENIMENT ÎN SUA

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertății, precizează într-o analiză despre gravitatea problemelor demografice și despre cum pot fi folosiți banii europeni pentru a rezolva această criză că ”Europa se confruntă în prezent cu importante schimbări demografice, care influențează puternic dezvoltarea locală.”

El arată că, potrivit statisticilor EUROSTAT, ”având în vedere creșterea rapidă a populației în țările în curs de dezvoltare și declinul demografic al populației la nivel european, în viitor se va reduce cota populației Uniunii Europene în raport cu populația lumii, de la 6,9% în 2015 la 5,1% în 2060.

Citiți și: PRO ROMÂNIA, REPREZENTARE LA NIVEL INTERNAȚIONAL. ÎN ȚARĂ, PSD SE ADUNĂ LA MITING

Aceste schimbări demografice îmbracă diferite forme, de la densitatea scăzută, la îmbătrânirea populației, scăderea ratelor de natalitate și depopulare. În plus, nu toate regiunile sunt afectate în mod uniform, majoritatea zonelor urbane cunoscând o creștere a populației, în timp ce în majoritatea zonelor rurale și îndepărtate are loc un declin.”

Europarlamentarul român mai spune că ”îmbătrânirea demografică se va accentua în Europa. Pentru România se prevede o creștere a ponderii populației de peste 65 de ani de la 16,5% la 35% în orizontul anului 2060. Aceste schimbări vor antrena presiuni economice și sociale asupra autorităților naționale, cu consecințe asupra serviciilor publice furnizate și asupra infrastructurii. Un rol important în prevenirea și atenuarea consecințelor schimbărilor demografice îl pot avea fondurile europene structurale și de investiții.

În acest sens, în Comisia pentru Dezvoltare Regională din care fac parte în Parlamentul European se discută în prezent un raport referitor la utilizarea instrumentelor politicii de coeziune de către regiuni pentru a răspunde schimbărilor demografice. Acest raport subliniază faptul că este important ca aspectul demografic să fie luat în considerare atunci când se elaborează politici noi în sectoare precum ocuparea forței de muncă, agricultura, mediul, infrastructura, transportul, sănătatea, tineretul și educația, sprijinul acordat familiilor sau incluziunea socială.

Fondurile europene pot ajuta în numeroase feluri regiunile care se confruntă cu schimbări ale populației, de la stimularea infrastructurilor de transport și de servicii publice și până la îmbunătățirea perspectivelor de angajare în regiunile în declin și, astfel, la scăderea tendințelor de emigrare.”

Potrivit lui Laurențiu Rebega, ”politica de coeziune ar trebui să joace un rol mai important în sprijinirea regiunilor în eforturile lor de adaptare la schimbările demografice.” În plus, mai spune eurodeputatul român, ”politicile în acest domeniu trebuie să aibă în vedere că schimbările demografice afectează în mod diferit zonele urbane și zonele rurale și că, pe lângă investiții în toate domeniile despre care vorbeam mai sus, un rol esențial îl are educația în spirit de comunitate a cetățenilor.” Rebega anunță că a propus în acest sens o serie de amendamente la nivelul Comisiei pentru Dezvoltare Regională din care face parte.

Parlamentul European nu este responsabil pentru conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90