EcoMoto 930×122

5

5 BOLI CARE POT FI TRATATE CU AROMATERAPIE

Aromaterapia este studiul științific și arta tratării bolilor cu esențe extrase din plante. Este o terapie care poate fi folosită în ajutorul medicinii alopate, prin tehnici aflate la îndemâna oricui. Alături de cristaloterapie, meloterapie, metaloterapie, magnetoterapie, cromoterapie și, în general, tehnicile naturoterapeutice (care nu apelează la nimic artificial), aromaterapia este o terapie complementară, iar nu alternativă la medicina alopată.

Citiți și: Bolile care te lasă fără permis auto!

Disfuncțiile erectile

Unele uleiuri eterice au certe efecte afrodisiace, dând rezultate în cazurile de disfuncţii sexuale, cum sunt impotenţa şi frigiditatea. Acţiunea lor se împarte în:

Citiți și: OFICIAL: BOLI MORTALE ÎN ARGEȘ

-uleiuri calmante, cu efecte de diminuare a stresului și angoaselor
-uleiuri cu efecte stimulatoare directe
-uleiuri cu eventuale efecte hormonale.

Din prima categorie pot fi amintite uleiurile de trandafiri, neroli (flori de portocal), salvia aromată, paciuli, ylang-ylang, iasomia şi santalul. Din cea de-a doua categorie sunt cunoscute doar două uleiuri, cel de piper negru și de cardamom, cu efect stimulant în astenia sexuală. Se aplică sub formă de ulei de masaj, în special pe zona lombară şi sacrală, folosindu-se şi la aromatizarea unor băuturi sau alimente.

Amigdalita

Amigdalita este o inflamaţie, adesea purulentă, a amigdalelor, provocând o îngreunare a deglutiţiei (înghiţirii) şi/sau a respiraţiei. Tratamentul alopat include administrarea de antibiotice, uneori ajungându-se până la amigdalectomie (extirparea amigdalelor pe cale chirurgicală). Metoda bunicii este inhalarea vaporilor de ceai de muşeţel, de câteva ori pe zi. Aromaterapia folosește, de asemenea, tehnica inhalației vaporilor uleiurilor de benzoe, cimbru, lămâi, lavandă, mușețel și zingiber. În paralel, se poate face şi masajul zonei respective. Se recomandă administrarea vitaminei C şi consumarea de usturoi.

Bronșita

Bronșita este una din afecțiunile cele mai frecvente ale sistemului respirator, fiind urmarea unei răceli, dar poate apărea și din cauza unui factor iritant, cum ar fi fumatul (bronșită tabagică). Deseori este însoțită de febră și tuse. În stadiile incipiente se vor face inhalații cu vapori de ulei de benzoe, bergamote, eucalipt, lavandă sau santal. Bergamotele și eucaliptul au în plus și acțiune antipiretică. În cazurile în care au apărut deja complicații, se va folosi uleiul de busuioc, benzoe, bergamote, cimbru și mirh. Un „cocktail” preferat de mulți aromo­terapeuți este amestecul de benzoe, bergamote, cimbru și santal. În afara inhalațiilor se poate folosi și tehnica masajului toracic sau băile.

Cancerul

Aromoterapia își poate aduce contribuția la tratarea cancerului, alături de tratamentul alopat.

Încorporarea unor uleiuri eterice, în diferitele cărți de aromoterapie, ca „anticanceroase” nu înseamnă neapărat că uleiul (uleiurile) respectiv(e) reprezintă un panaceu în asemenea suferințe, dar pot fi adjuvante prețioase în strategia terapeutică stabilită de medicul curant. Astfel de uleiuri sunt cele de mușcată, usturoi, salvie, isop, ceapă sau zypresse. Pentru reducerea inflamației tegumentelor, apărută în urma cobaltoterapiei, în Franța se folosesc două uleiuri, cel de niaouli și de TiBaum, în Norvegia, cel de lavandă, iar cel de rozmarin, pentru diminuarea efectelor secundare ale chimioterapiei.

Artrita

Artrita este o boală în care apar depuneri cristaline de acid uric în încheieturi, provocând dureri, iar, în final, imobilizarea şi chiar deformarea lor. În cadrul aromaterapiei au dat efecte uleiurile de ienupăr, lămâi şi zypresse folosite în băi, respectiv de benzoe, muşeţel, lavandă şi rozmarin în masaj (local), pentru diminuarea durerilor. Uleiurile de piper negru, șovârv și ingwer ameliorează alimentarea sanguină a zonei. Se aplică şi sub formă de comprese calde pe zonele afectate.

Terapia va fi însoțită de vitaminele A, E și complex B, pantotenat de calciu și minerale și se va ține regim alimentar cu diminuarea consumului de carne, ceai, cafea și alcool. Se recomandă și unele tehnici de gimnastică medicală. (Sursă şi foto: doctorulzilei.ro)

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90