930×122 CAPRA 5

alex găvan

ALPINISTUL ARGEȘEAN ALEX GĂVAN, O NOUĂ PROVOCARE DE TOP: 8.516 METRI

Alpinistul argeșean Alex Găvan, care în luna mai va împlini 33 de ani, unul dintre performerii de top ai României la altitudine extremă, pleacă astăzi într-o nouă expediție în munții Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8.516 metri) fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine.

Citiți și: Un alpinist argeşean încearcă imposibilul

Expediția va dura aproximativ două luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca înălțime din lume, după Everest, K2 și Kangchenjunga, și este situat la granița dintre Tibet și Nepal. Vârful său este legat de Everest prin Șaua Sudică, la peste 8.000 de metri altitudine.

„Este cea de-a treia întâlnire a mea cu Lhotse. Este un munte de la care am învățat foarte multe, tocmai pentru că nu am reușit încă să îl urc. Lhotse mi-a arătat cum este să ajungi la 8.000 de metri și să decizi să te retragi, fără ca retragerea să însemne renunțare la vis. Este o lecție despre cât de onest poți fi cu tine însuți și cu ceilalți, ca alpinist și ca om, precum și despre determinare. De aceea mă întorc cu bucurie pe Lhotse.”, a spus Alex Găvan înainte de plecare.

Citiți și: NOUL CONSILIER AL MINISTRULUI MEDIULUI ESTE ARGEȘEAN

În 2012 alpinistul argeșean a mai avut două tentative de a urca pe Lhotse. Prima dată, în sezonul de primăvară, Alex s-a retras de la altitudinea de 7.600 de metri, ca urmare a unei infecții pulmonare dobândite în tabăra de bază. A doua oară, în sezonul de toamnă, Alex Găvan și partenerul său, Alexey Bolotov (Rusia), s-au retras din cauza condițiilor de pe munte, în noaptea ascensiunii finale, după ce au atins altitudinea de 8.000 de metri.

Alex Găvan, originar din comuna argeșeană Cepari, este unul dintre performerii de top ai României la altitudine extremă și un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume “prin mijloace corecte”. El a urcat până acum șase vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar și porteri de altitudine.

A escaladat, în premieră pentru România, vârfurile Shisha Pagma (8.027 de metri) în 2013, Makalu (8.463 de metri) în 2008 și Gasherbrum 1 (8.068 de metri) în 2007. Pe vârfurile Broad Peak (8.047 de metri) în 2014, Manaslu (8.156 de metri) în 2011 și Cho Oyu (8.201metri) în 2006 Alex a realizat cea de a doua ascensiune românească. A fost și a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un optmiar, Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani. (Foto: Facebook Alex Găvan)

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3