930×122 CAPRA 5

carti

AZI S-A DECIS! NOI REGULI PENTRU „SCRIITORII” DIN PUȘCĂRII

Azi s-a decis! Noi reguli pentru „scriitorii” din pușcării. Procedura cu privire la elaborarea de lucrări științifice publicate sau de invenții brevetate de către persoanele private de libertate aflate în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost aprobată astăzi printr-o Hotărâre de Guvern.

Citiți și: Oficial! Se schimbă salariul minim pe economie!

„Procedura este necesară aplicării reglementărilor potrivit cărora, începând de la 31 august 2016, persoanele care execută măsuri privative de libertate și elaborează lucrări științifice sau realizează invenții în perioada de detenție pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maximum 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor științifice publicate pe durata executării pedepsei și numai în baza confirmării caracterului științific al lucrării respective, respectiv a brevetului în cazul invențiilor. Amintim faptul că aceste reglementări au fost adoptate de Guvern în luna iunie 2016, prin OUG 24/2016.”, precizează Guvernul.

Astăzi Guvernul a modificat și completat în acest sens Hotărârea nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Citiți și: Veste bună pentru salariați! Crește valoare tichetelor de masă

Potrivit noilor reglementări, confirmarea caracterului științific al lucrărilor se va face de către Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), care, în baza unei cereri scrise adresate de către deținut conducerii penitenciarului, va desemna aleatoriu 3 evaluatori din baza de date. De menționat că evaluatorilor nu li se va comunica identitatea autorului lucrării, iar identitatea evaluatorilor va rămâne confidențială.

În ceea ce privește publicarea lucrării științifice, aceasta se va face prin grija și pe cheltuiala deținutului, la edituri recunoscute la nivel academic și fără implicarea administrației penitenciarului. În cazul invențiilor, demersurile pentru obținerea brevetului de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci se va realiza exclusiv de către deținut.

Elaborarea de lucrări științifice sau realizarea de invenții în timpul pedepsei privative de libertate se va putea face numai în baza unei aprobări obținute în acest sens din partea directorului penitenciarului. La cererea formulată de către deținut se va anexa și o recomandare scrisă privind relevanța tematicii pentru cercetarea științifică și argumentele pentru includerea temei într-un domeniu și o specializare universitară stabilite de nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare, recomandare și argumente din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea.

De asemenea, este prevăzută expres obligația deținuților de a suporta cheltuielile generate de acordarea caracterului științific al unei lucrări, respectiv de brevetare a unei invenții.  În plus, activitățile pe care le implică realizarea unei lucrări științifice sau invenții nu vor putea depăși durata de lucru prevăzută de legislația muncii și nu se vor putea suprapune cu alte tipuri de activități lucrative sau de altă natură pe care le fac deținuții.

Pe perioada elaborării lucrării științifice sau a invenției, activitatea deținutului va fi monitorizată de o persoană desemnată din cadrul penitenciarului, care va întocmi un tabel nominal de pontaj la sfârșitul fiecărei zile. La rândul său, deținutul va avea obligația de a prezenta zilnic materialele elaborate, care vor fi consemnate într-un proces-verbal semnat atât de el, cât și de persoana desemnată să-i monitorizeze activitatea. În cazul unei decizii de transferare a deținutului într-un alt penitenciar, activitatea de elaborare a lucrării științifice ori de realizare a unei invenții desfășurată de deținut se vor suspenda până la revenirea în penitenciar sau până la transferarea în alt penitenciar.

Vă amintim că printre „scriitorii” din pușcării se află și argeșeni celebri, ca de pildă Constantin Nicolescu (fostul președinte al Consiliului Județean Argeș) sau Cornel Penescu (fostul finanțator al lui FC Argeș) (foto). Detalii inclusiv despre profesorii care le-au girat lucrările puteți (re)citi în articolul următor: http://epitesti.ro/stiri/ce-profesori-au-girat-pentru-scriitorii-argeseni-din-puscarii/.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3