SMART KIDS 930X122

angajator

EȘTI SALARIAT? ANGAJATORUL TĂU ARE ACESTE OBLIGAȚII

Angajatorii trebuie să le asigure angajaților anumite condiții pe timp de caniculă, atenționează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș.

Citiți și: ITM anunță clar și răspicat: Sunteți obligați! Altfel, sancțiune 10.000 de lei!

1.Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

a) reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice

Citiți și: ITM avertizează: Urmează controale în masă la acești angajatori!

b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă

c) alternarea efortului dinamic cu cel static

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

2.Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

a) asigurarea apei minerale adecvate, respectiv câte 2-4 litri/persoană/schimb

b) asigurarea echipamentului individual de protecţie

c) asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se mențin timp de două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru

b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11 şi după ora 17

c) întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, se vor lua următoarele măsuri:

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute

b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate

c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii pentru munca la temperaturi extreme.

ITM Argeș avertizează că încălcarea acestor obligații se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei, „dacă faptele nu au fost făcute în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.”, precizează Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Vă amintim că astăzi, 4 august, și mâine, 5 august 2017, întreg județul Argeș se va afla sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat. AICI puteți citi amănunte.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3