Donaris 930 x 122

cutremur

MARELE CUTREMUR – PREVIZIUNI. CE SPUN SPECIALIȘTII

Marele cutremur – Previziuni. Ce spun specialiștii. Pentru ca un cutremur să producă pagube în România, magnitudinea trebuie să depăşească 7.6 – 7.7 grade pe scara Richter, însă în viitorul apropiat nu există riscul producerii unui asemenea seism, este de părere preşedintele de onoare al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Gheorghe Mărmureanu.

Citiți și: O nouă zi, un nou cutremur într-o zonă total atipică

„Vrancea este periculoasă şi cu probleme mari după 7.3 grade pe scara Richter. (…) Din punctul meu de vedere, nu este nicio problemă. Nu există riscul unui cutremur mare în viitorul apropiat. Eu am susţinut şi continui să susţin pentru că nu mi-a apărut niciun parametru în plus care să justifice că acesta (n.r. – seismul de azi noapte) să fie precursorul unui alt cutremur. (…) Pentru ca un cutremur să producă pagube în România, ar trebui să aibă peste 7.6 – 7.7 grade. Noi aşteptăm acum să fie un cutremur foarte adânc, la peste 130 de kilometri. La adâncimea asta nu poate să se producă un cutremur foarte mare, de peste 6.7.”, declară Gheorghe Mărmureanu pentru Mediafax.

Mărmureanu precizează, însă, că importante pentru producerea de pagube în urma unui cutremur sunt şi perioada fundamentală de vibraţie a clădirilor, cât şi modul şi terenul pe care acestea au fost construite.

Citiți și: România, lovită de un nou cutremur! Noapte agitată de seism

„Avem o problemă, că sunt şi case vechi, care au suferit două, trei cutremure. Tot ce e construit în România înainte de 1977 este construit aşa cum este construit… A fost şi o greşeală, ne-am luat după cutremurele americane, iar cutremurele americane sunt de un tip, adică ele nu au o perioadă fundamentală mai mare de 0,4 secunde. Vrancea are o perioadă fundamentală de circa o secundă – 1,8 secunde. E cu totul alt mod de acţionare asupra clădirilor. O clădire cade nu numai din cauza mărimii cutremurului, cade şi din cauză că perioada fundamentală de vibraţie a clădirii este cumva apropiată de cea a cutremurului şi atunci se întâmplă catastrofe. Este un lucru pe care de-abia în ultimul timp am reuşit să îl punem în evidenţă, iar această perioadă este variabilă. Este în funcţie de magnitudinea cutremurului, dar şi de terenul pe care se află construcţia.”, afirmă Gheorghe Mărmureanu.

Despre cutremurul care a avut loc azi noapte în zona Vrancea, Mărmureanu spune că a fost unul normal, de adâncime, care s-a simţit până la Kiev (Ucraina) şi în Republica Moldova, cu o singură replică nesemnificativă şi cu un mecanism diferit de cel al cutremurelor produse în alte zone ale lumii. (Sursa: http://www.mediafax.ro/, titlul și editarea: http://epitesti.ro/)

Detalii despre cutremurul de azi noapte, AICI. (Foto Arhivă timetv.ro – București – urmări ale cutremurului catastrofal din 4 martie 1977)

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3