930×122 CAPRA 5

wallstreetjournal

Wall Street Journal- Basescu a castigat cu tema anti-coruptiei, dar Romania a devenit cea mai corupta tara din Europa!

Prestigioasa publicatie Wall Street Journal a analizat alegerile de astazi din Romania. Sub titlul „Romania in fata unui vot crucial”, jurnalistii americani sustin ca romanii se afla in fata unui vot care ar trebui sa puna capat unei „gauri negre” in politica care a blocat procesele economice si a suspendat programul cu Fondul Monetar International (FMI). Publicatia subliniaza ca Traian Basescu a pierdut mult in urma imaginilor in care a aparut lovind un copil. Nigel Rendell, analist economic la RBC Capital Markets comenteaza, in articol, ca economia nationala s-ar putea prabusi daca rezultatul alegerilor nu va fi „unul decent care sa duca la constituirea rapida a unui guvern”.
In functie de rezultat insa, avand in vedere situatia politica creata, sustin analistii, exista riscul dizolvarii Parlamentului, ceea ce ar conduce „la cea mai mare recesiune a economiei romanesti de dupa prabusirea comunismului”.
Conform jurnalistilor americani, cea mai presanta provocare a noului guvern va fi negocierea bugetului pe anul viitor cu FMI, in contextul tratatului in baza caruia Romania a fost nevoita sa imprumute 20 miliarde Euro. Fondul Monetar a amanat acordarea unei noi transe pana dupa alegeri, conditionand adoptarea de catre noul guvern a unor noi masuri economice si fiscale.
Aceasi publicatie a subliniat ca, desi Traian Basescu a castigat alegerile din 2004 cu tema anti-coruptiei, in iulie, Uniunea Europeana a criticat Romania pentru masurile adoptate in domeniul juridic, iar Transparency International a catalogat Romania drept cea mai corupta tara din U.E., fiind urmata de Bulgaria si Grecia.
Wall Street Journal sustine ca, desi romanii au de ales intre un fost marinar, capitan de vas si un fost amabasador si ministru de externe, cetatenii nu sunt prea hotarati, fiind dezamagiti de faptul ca politicienii in general isi urmaresc numai propriile interese. Chiar si asa, sustin americanii, Romania a mai afectat de criza economica mai mult decat vecinii sai.
FMI a solicitat ca bugetul pe 2010 sa reduca deficitul la sub 6% din Produsul Intern Brut. Wall Street Journal citeaza si ultimul sondaj Insomar, care il da castigator pe Geoana cu o diferenta de 8 procente fata de Traian Basescu, dar subliniaza si ca prezidentiabilul propus de PSD va castiga in urma unui vot negativ.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90