SMART KIDS 930X122

1 mai

ZI LIBERĂ. CE TRANSMIT AUTORITĂȚILE ARGEȘENE

Zi liberă. Ce transmit autoritățile argeșene. Luni, 1 mai 2017, este zi de sărbătoare legală, nelucrătoare, potrivit Codului Muncii. Acordarea zilei libere intră în obligațiile angajatorului. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a transmis astăzi un avertisment public pentru toţi angajatorii din judeţul Argeş.

Citiți și: ITM anunță clar și răspicat: Sunteți obligați! Altfel, sancțiune 10.000 de lei!

„Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie (conform articolului 260, aliniatul (1), litera g) din Codul Muncii, republicat). În acest sens, inspectorii de muncă cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă din Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş le pot aplica sancţiuni angajatorilor, sub formă de amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.”, atenţionează ITM.

„Dispoziţiile articolului menţionat reprezintă regula, excepţia este enunţată la articolul 140 şi articolul 141 din acelaşi act normativ, excepţie care prevede că acestea nu se aplică în unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, precum şi în cele în care activitatea nu poate fi întreruptă, ea având un caracter continuu, de permanenţă.

Citiți și: ITM avertizează: Urmează controale în masă la acești angajatori!

Astfel, în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică se pot stabili programe de lucru adecvate în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, a aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

Acestor categorii de salariaţi care prestează activitate într-una dintre aceste zile li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (articolul 142, aliniatul (1) din Codul Muncii, republicat). Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază ca soluţie alternativă de un spor care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Prin negociere colectivă sau/şi individuală se pot stabili şi soluţii mai favorabile pentru salariaţii aflaţi în situaţiile la care se referă articolele 140 şi 141 din Codul Muncii, republicat.”, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeş.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA