New Profesional Consult 930 x 122

Arges

AVERTISMENT PENTRU PATRONI: ANGAJAȚII AU DREPTUL LA PREAVIZ

În urma numeroaselor reclamații cu privire la neacordarea preavizului, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş face precizări.

Citiți și: A nins în Argeș!

Potrivit ITM Argeș, Codul Muncii stabileşte că salariaţii au dreptul la preaviz dacă sunt concediaţi pentru că sunt inapţi din punct de vedere fizic şi/sau psihic, nu corespund profesional sau pentru că s-a desfiinţat postul pe care îl ocupă.

De asemenea, cei concediaţi din motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de preaviz, singura excepţie fiind în ceea ce îi privește pe cei care aflați în perioada de probă nu corespund profesional.

Citiți și: Doliu de ultim moment la Consiliul Județean Argeș!

Conform Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.8/2014, neacordarea duratei minime de preaviz de 20 de zile lucrătoare atrage nulitatea absolută atât a măsurii de concediere, cât şi a deciziei de concediere. Concedierea este nulă şi în situaţia în care angajatorul acordă un preaviz mai mic decât cel prevăzut de contractul colectiv de muncă aplicabil. În Decizia menţionată mai sus se subliniază că este nulă concedierea dispusă de către angajatorii care nu au respectat procedura legală.

Angajatorul nu poate să înlocuiască preavizul cu despăgubiri sau să acopere nulitatea concedierii.

În concluzie, precizează ITM Argeș, în cazul în care concedierea este făcută în mod netemeinic sau nelegal instanţa dispune anularea acesteia şi obligă angajatorul să plătească despăgubiri egale cu salariile indexate și majorate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, iar salariatul poate cere să fie repus în situaţia de dinaintea concedierii.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3