930×122 CAPRA 5

baraj

BARAJUL VIDRARU, PROIECTAT CU UN COMPUTER ROMÂNESC

România a fost a şasea ţară din Europa care a construit un computer. În anul 1961 la Facultatea de Electronică a Universităţii Politehnica din Timişoara a fost pus în funcţiune computerul MECIPT-1, primul calculator cu tuburi electronice conceput şi realizat în mediul universitar din țara noastră. Cu ajutorul acestuia a fost construit un important obiectiv din judeţul Argeş.

Citiți și: 188 milioane € pentru Vidraru

A fost al doilea calculator realizat în România după CIFA, conceput la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti. Computerul MECIPT-1 a fost construit de matematicianul Iosif Kaufmann şi de vărul său, inginerul Wilhelm Löwenfeld, ambii cetățeni români de etnie evreiască. După realizarea MECIP-ului s-a înfiinţat Centrul de Calcul, iar la colectiv s-au alăturat Vasile Baltac şi matematicianul Dan Farcaş.

Documentarea a început în 1955, iar proiectarea, în 1956. MECIPT-1 era alcătuit din 2.000 de tuburi electronice, din peste 20.000 de condensatori şi rezistenţe, 30 de kilometri de fire şi 100.000 de lipituri. În total consuma circa 10 kW. Memoria era pe un tambur magnetic, iar capacitatea de memorare era de 1.024 de adrese.

Citiți și: Investiție de mii de € la Vidraru

Conform adevarul.ro, cu MECIPT-1 s-au proiectat, printre altele, cupola pavilionului expoziţional Romexpo din București, dar și barajul Vidraru, din județul Argeș. (Sursă și foto computer: adevarul.ro-Vasile Baltac)

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90