930×122 CAPRA 5

cutremur

NU TREMUR LA CUTREMUR! 10 SFATURI DE LA SPECIALIȘTI

„Nu tremur la cutremur!”, aşa se numeşte campania pe care autoritățile abilitate o desfășoară în întreaga țară în vederea informării, conştientizării şi pregătirii populaţiei pentru a reacţiona corect în cazul producerii unui cutremur cu o magnitudine ridicată. Astăzi, la 38 de ani de la seismul devastator de pe 4 martie 1977, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș vă prezintă ce trebuie să faceți înainte și ulterior unui astfel de cutremur.

Citiți și: Noapte agitată în România: S-a cutremurat pământul!

Ce trebuie să faci înainte de cutremur?

1.Asigură-te că ştii de unde se întrerupe alimentarea cu gaze naturale şi cu energie electrică

Citiți și: Cutremure într-o zonă total neobișnuită! Date oficiale

2.Asigură-te că sistemele de încălzire (centrală termică, boiler, sobă, radiatoare electrice) sunt montate corect şi solid fixate, pentru ca în caz de cădere sau răsturnare să nu rupă conductele de gaz, să nu atingă instalaţiile electrice sau să aprindă materiale inflamabile

3.Asigură-te că articolele inflamabile şi produsele menajere chimice sunt depozitate departe de sursele de căldură şi în locuri în care nu se pot răsturna.

Ce trebuie să faci după producerea cutremurului?

4.Întrerupe alimentarea cu gaze naturale şi cu energie electrică

5.Nu aprinde lumina şi nu folosi focul deschis. Conductele stradale şi instalaţiile interioare de gaze naturale din clădiri pot fi avariate (rupte, fisurate, distruse) şi pot genera scăpări masive de gaze, urmate de incendii sau explozii.

6.Verifică starea instalaţiei de gaz doar cu spumă de apă şi săpun imediat ce este posibil. În cazul în care constaţi scăpări de gaze, închide robinetul de alimentare cu gaze, deschide fereastra şi cheamă echipa de intervenţie a distribuitorului de gaze naturale.

7.Nu te apropia la o distanţă mai mică de 20 de metri de liniile electrice căzute sau suspendate deasupra solului şi nu le permite altor persoane să se apropie. Stai departe de orice obiect care ar putea atinge cablurile: un gard, un copac, o clădire, o maşină.

8.Atunci când cablurile electrice aeriene ating autovehiculul în care te afli, rămâi în interiorul acestuia, anunţă serviciile de urgenţă şi aşteaptă sosirea echipajelor de intervenţie

9.Foloseşte o lanternă pentru iluminat. Evită folosirea lumânărilor, pentru a nu provoca o explozie sau un incendiu.

10.Nu încerca să repari singur defecţiunile produse la instalaţii electrice sau de gaze naturale. Reparaţiile se fac doar de către specialişti autorizaţi! (Foto Arhivă: Pitești, exercițiu de simulare a intervenției în caz de cutremur de mare intensitate)

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3