SMART KIDS 930X122

copil

O ZI LIBERĂ DE LA SERVICIU PENTRU SĂNĂTATEA COPILULUI

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș le atrage atenția angajatorilor că sunt obligați ca o dată pe an să le acorde salariaților-părinți, la cererea acestora, o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului.

Citiți și: Copil nou-născut, luat de urgență cu elicopterul SMURD

Liberul se acordă la cererea unuia dintre părinţi sau a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, acte din care să rezulte controlul medical efectuat.

Cererea părintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere cum că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă şi nici nu o va solicita.

Citiți și: Copilul tău face asta? Medicii trag un semnal de alarmă!

Salariatul-părinte va depune la angajator adeverința de la medicul de familie în termen de 5 zile lucrătoare de la data eliberării acesteia.

Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an pentru îngrijirea sănătăţii copiilor, ca şi în cazul unui singur copil. Pentru familiile sau persoanele cu 3 sau mai mulţi copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. Dacă niciunul dintre părinţi, respectiv dintre reprezentanţii legali ai copilului nu va solicita ziua lucrătoare liberă, aceasta nu se va reporta în anul viitor calendaristic.

Angajatorul nu este obligat să achite drepturile salariale aferente zilei libere.

ITM Argeș avertizează că nerespectarea de către angajatori a acestei prevederi legale este pedepsită cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei. (Foto: romaniatv.net)

555×222  MAIA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3