930×122 CAPRA 5

gradinita

TICHETE PENTRU GRĂDINIȚĂ. SCHIMBĂRI IMPORTANTE

Tichete pentru grădiniță. Schimbări importante. Guvernul a modificat și completat normele cu privire la stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate și procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță.

Citiți și: Oficial. Când încep înscrierile la creșă și grădiniță

Executivul a eliminat restricțiile referitoare la vârsta beneficiarilor, care limitau accesul în program atât al copiilor cu vârsta de sub 3 ani, cât și al celor de peste 6 ani care urmează această formă de învățământ sau al copiilor cu dizabilități și/sau dificultăți de învățare care pot continua procesul educațional în învățământul preșcolar până la împlinirea vârstei de 8 ani.

În ceea ce privește condițiile de aplicare, actul normativ adoptat de Guvern stipulează extinderea perioadei de acordare a stimulentului educațional, incluzând perioada vacanțelor intra și inter semestriale și a zilelor libere legale, precum și intervalul “Săptămânii altfel”.

Citiți și: Oficial: Majorare importantă! Mai mulți bani pentru acești români

În scopul clarificării unor aspecte reglementate insuficient până acum, hotărârea Executivului conține și alte modificări:

-acordarea dreptului la stimulent educațional sub forma tichetelor sociale de grădiniță se va realiza prin emiterea unei dispoziții scrise a primarului pentru toată perioada de acordare a acestui drept

-cererea de solicitare a stimulentului va putea fi depusă oricând, pe tot parcursul anului școlar

-cheltuielile cu tipărirea tichetelor sociale pentru grădiniță vor fi asigurate din bugetul local

-verificarea prezenței la ore se va realiza inopinat de către conducătorul unității de învățământ și asistentul social sau de către personalul desemnat din cadrul primăriei, tot o dată pe lună

-în cazul absențelor determinate de situații excepționale, cadrul didactic va analiza situația și va face propuneri justificate conducătorului unității de învățământ privind aprobarea acestora, propuneri pe care conducătorul le va comunica, ulterior, primarului.

De asemenea, pentru simplificarea procedurilor administrative, documentele necesare înscrierii în program nu vor mai fi prezentate în copie autentificată, ci în copie simplă. Mai mult, a fost eliminată etapa de suspendare a dreptului la stimulent, acesta fiind acordat sau retras, după caz.

Aceste măsuri fac parte din Pachetul național anti sărăcie elaborat de Guvern. Ca efecte conexe, se urmărește scăderea ratei abandonului școlar și a infracționalității juvenile. Tichetele sociale, care nu se preschimbă în bani, pot fi folosite pentru cumpărarea de produse alimentare, de igienă, de articole de îmbrăcăminte şi/sau de rechizite. În valoare de 50 de lei pe lună, tichetul se acordă la cerere şi nu este impozabil. De tichet pot beneficia copiii preșcolari care provin din familii cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie. Acordarea lui este condiţionată de prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă.

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3