930X122 MAIA

copii

ZIUA SIGURANȚEI PE INTERNET – CE RECOMANDĂ POLIȚIA

Ziua Siguranţei pe Internet este un eveniment de anvergură europeană care se desfăşoară anual pe data de 9 februarie. Ajunsă  la ediţia a XIII-a, Safer Internet Day este sărbătorită în peste 100 de ţări din întreaga lume.

Citiți și: Incredibil! Somn de voie: trei paznici prinși dormind, altul era băut!

Rata de utilizare a internetului de către tineri în România a înregistrat o evoluţie explozivă în ultimii ani, ajungând la cote de peste 90% în mediul urban în rândul celor cu vârsta de peste 16 ani. Un ritm asemănător de dezvoltare cunoaşte şi folosirea telefoanelor de tip smartphone ori a tabletelor şi accesarea Internetului de pe aceste dispozitive. Principalele categorii de riscuri la care se pot expune tinerii în mediul online sunt infectarea sistemelor cu programe de tip malware, furtul de identitate, cyberbullying și pornografia infantilă.

RECOMANDĂRILE POLIŢIEI ROMÂNE PENTRU PĂRINŢI

Citiți și: Întâmplare îngrijorătoare, noaptea, pe o stradă din Pitești

1.Comunicaţi deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.

2.Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care le întreţin. Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.

3.Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri.

RECOMANDĂRILE POLIŢIEI ROMÂNE PENTRU COPII

1.Nu le oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi. Este foarte probabil că au intenţii necurate!

2.Prietenii din mediul online trebuie să fie doar cei pe care îi cunoşti în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet! Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!

3.Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor.

4.Fii atent la utilizarea reţelelor de socializare! Utilizează opţiunile de confidenţialitate pentru a  alege cine îţi poate vedea postările!

5.Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe dintre ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.

6.Nu instala pe dispozitivul tău programe sau aplicaţii fără a-ţi consulta părinţii. Ele pot conţine malware (viruşi informatici) şi produce pagube irecuperabile.

7.În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.

8.Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă. Poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!

9.Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere: părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi. (Foto 1: financiarul.ro)

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3