930×122 CAPRA 5

costesti

DE CE A PLOUAT CU GHEAŢĂ ÎN COSTEŞTI

După cum v-am informat, în oraşul argeșean Costeşti a avut loc ieri un fenomen meteo neobişnuit, mai ales că suntem la câteva zile distanţă de debutul calendaristic al verii.

Citiți și: Alertă ANM! Viscol și fenomene periculoase astăzi

Astfel, în timp ce în multe zone din Argeş a plouat abundent, în Costeşti au fost înregistrate căderi de gheaţă, spre uimirea localnicilor. Există, însă, o explicaţie ştiinţifică pentru fenomen, după cum ne-a lămurit Radu Filoteu, directorul Serviciului Meteo Argeş.

„Ieri a fost cald la sol, dar umed. La înălţime a existat un geopotenţial redus, ceea ce se traduce printr-o masă de aer foarte rece. Picăturile de ploaie care au trecut prin această masă de aer rece s-au transformat în gheaţă. Fenomenul s-a produs din cauza unui cumul de facturi care a implicat şi o advecţie rece (mişcare de aer rece dinspre vest pe orizontală, care s-a amestecat cu aer cald, iar energia de instabilitate a fost foarte mare în condiţiile prezenţei unor nori de furtună).”, precizează Radu Filoteu.

Citiți și: Alertă meteo! Iarna revine în martie: ninsori și vânt puternic

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA