NOR CURIER 930X122

cetatea poenari

(VIDEO) UPDATE: FOC LA POENARI. IMAGINI FILMATE DIN ELICOPTER

UPDATE 12 (23 APRILIE 2018, ORA 20:30): ISU Argeș transmite că incendiul se manifestă prin fumegatii în partea de nord a versantului. Astăzi s-au efectuat, în total, 49 de misiuni de stingere cu ajutorul elicopterelor și a dispozitivului Bumbi Bucket. Pe timpul nopții, pompierii vor executa misiuni de monitorizare și supraveghere a zonei, urmând ca dimineata să fie reluate operațiunile de stingere.

Citiți și: Argeș: Urgență! Utilaj în flăcări

UPDATE 11 (23 APRILIE 2018, ORA 17:55): Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulaţia rutieră a revenit la normal pe DN7C Transfăgărăşan, la kilometrul 57, în comuna Arefu, judeţul Argeş. 

UPDATE 10 (23 APRILIE 2018, ORA 11): Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș vine cu noi informații și imagini de la fața locului.

Citiți și: Oficial. De la ce a izbucnit incendiul de la DSVSA

”Două elicoptere IGAv acționează în acest moment cu dispozitive Bumbi Bucket pentru stingerea incendiului de vegetație manifestat în zona Cetății Poenari. Cel de al doilea elicopter IGAv a sosit în această dimineață în zona afectată, iar în acest moment operațiunile de stingere se desfășoară coordonat, în tandem, cu ambele elicoptere. S-au executat 10 misiuni de stingere cu ajutorul dispozitivelor speciale atașate elicopterelor.

UPDATE 9 (23 APRILIE 2018, ORA 10:05): ISU Argeș transmite: „Incendiul s-a manifestat pe o suprafață totală de 14 hectare, în acest moment fiind localizat în limita unui hectar.”

UPDATE 8 (23 APRILIE 2018, ORA 8:40) La rândul său, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează: ”Pentru stingerea incendiului de vegetație uscată și litieră de pădure produs în comuna Arefu în zona Cetatea Poenari, IGSU a suplimentat forțele de intervenție cu aproape 100 de pompieri din ISU BIF, ISU BV, ISU PH, ISU SB, ISU TR și USISU Ciolpani. 

De asemenea, din cadrul ISU Argeș sunt mobilizați 100 de salvatori, care acționează permanent pentru lichidarea focarelor, iar Inspectoratul General de Aviație din MAI a pus la dispoziție 2 elicoptere dotate cu dispozitive de stingere, de tip Bambi Bucket.

Pe durata nopții trecute au fost continuate misiunile de stingere, iar în această dimineață a fost efectuat un zbor de survol în zonă. În funcție de focarele identificate, vor fi stabilite direcțiile de acțiune pentru perioada următoare.

Intervenția se realizează cu dificultate din cauza ariei mari de acțiune, a accesului îngreunat și a cantităților limitate de apă din pădure. La fața locului au fost deplasate 3 containere de tip multirisc, care au în componență pompe manuale portabile – utilizate de pompieri la stingerea incendiilor de pădure.”

UPDATE 7 (23 APRILIE 2018, ORA 8:10) În urmă cu puțin timp, ISU Argeș a informat: ”Incendiul de vegetație uscată izbucnit în comuna Arefu în vecinătatea Cetății Poenari este sub control.

S-a acționat pentru lichidarea incendiului și monitorizarea situației inclusiv pe timpul nopții, iar în această dimineață au fost suplimentate forțele și mijloacele de intervenție.

La fata locului intervin peste 100 de pompieri din cadrul ISU Argeș, care acționează cu mijloace de primă intervenție pentru limitarea și lichidarea incendiului. Alături de aceștia, au sosit în sprijin forțe de la ISU Teleorman, ISU Brașov, ISU Sibiu, ISU București-Ilfov, ISU Prahova și USISU Ciolpani (peste 100 de pompieri). 

S- a realizat recunoașterea de către elicopterul IGAV, urmând să se acționeze cu ajutorul dispozitivului Bumbi Bucket.

Nu au fost înregistrate victime sau alte situații care să genereze probleme deosebite. 

În acest moment, evenimentul este în dinamică, urmând ca în funcție de evoluția acestuia să revenim cu noi informații.” 

UPDATE 6 ( (22 APRILIE 2018, ORA 20:30): Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulaţia rutieră pe DN 7C Transfăgărăşan a fost oprită pe ambele sensuri de mers, din cauza incendiului de vegetaţie produs la kilometrul 57 şi a căderilor de pietre pe carosabil. Se estimează ca traficul să fie reluat în condiţii normale în cursul dimineţii, în jurul orei 8. Incendiul continuă să se manifeste și la această oră. 

UPDATE 5 (22 APRILIE 2018): În zonă a aterizat un elicopter al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne:  

UPDATE 4 (22 APRILIE 2018): Forțele de intervenție au fost suplimentate cu 14 jandarmi. 

UPDATE 3 (22 APRILIE 2018): Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează: „Având în vedere că din cauza incendiului mai multe pietre au căzut pe suprafaţa carosabilă, circulaţia rutieră la kilometrul 57 al DN 7C este oprită la scurte intervale de timp, în vederea înlăturării obstacolelor şi eliberării drumului. Traficul este supravegheat şi fluidizat prin dirijare, alternativ, de către poliţiştii rutieri, fără a fi înregistrate probleme deosebite.

Nu au rezultat victime în urma evenimentului.”

UPDATE 2 (22 APRILIE 2018): Traficul rutier în zona Cetății a fost restricționat. Din cauza incendiului, există pericol de cădere de pietre pe carosabil. Polițiștii de la Secția Rurală din Albeștii de Argeș asigură perimetrul. 

UPDATE 1 (22 APRILIE 2018): Va fi solicitată intervenția unui elicopter utilitar, dotat cu sistem Bumbi Bucket, informează ISU Argeș. Decizia a fost luată după ce pompierii au constatat că din cauza terenului abrupt nu pot acționa. 

Acum (22 APRILIE 2018, ORA 14:40): Turiști evacuați de la Cetatea Poenari. Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit în urmă cu puțin timp în vecinătatea Cetății Poenari din comuna argeșeană Arefu, de pe Transfăgărășan (DN 7C).

Incendiul, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, se manifestă, cu multiple focare și degajare de fum, pe o suprafață de circa 500 de mp.

S-au deplasat la fața locului echipaje de pompieri cu două autospeciale de primă intervenție și comandă, trei autocamioane și SMURD. În zonă acționează nu mai puțin de 50 de pompieri.

Intervenția pompierilor este dificilă. Singura cale de acces sunt cele 1.480 de trepte. La intervenție ajută și personal silvic.

Au fost evacuați de urgență 50 de turiști de pe scările care duc spre Cetate și alți 10 de la baza vârfului de munte pe care este amplasată Cetatea, cetate care se află la o altitudine de 850 de metri.

Cauza încă nu este cunoscută. (Sursă video: ISU și Jandarmeria Argeș) 

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90