930×122 POSADA 5

lei-ron-bani

Salariile cresc, la fel si preturile…

Statisticienii ne dau vesti bune, insa acestea sunt date peste cap de realitate. Caci desi salariile cresc, cat de cat, la fel o fac si preturile. In acest fel, din cauza unei inflatii peste asteptari si a unor politici sociale gresite, banii in mana pe care argesenii ii mai castiga acum nu mai ajung pentru necesitatile zilnice pentru multi dintre cetateni.

Castigul salarial mediu brut realizat in judetul Arges in luna aprilie a fost de 2.107 lei, in crestere cu 68 lei (+3,3%) fata de nivelul realizarilor salariale din luna martie 2011. Comparativ cu luna aprilie 2010, castigul salarial mediu brut la nivelul judetului a crescut pe ansamblu cu 10,0%.

Problema este ca in acelasi timp si preturile au luat-o razna, in special la alimente, asa incat banii ramasi „in mana” nu mai au aceeasi valoare ca acum un an. Preturile unora dintre alimente a crescut chiar si cu 25%, ceea ce este foarte mult. Dupa ce se dau toate darile la o parte, rezulta ca in Arges am ajuns in aprilie la un castig salarialmediu net lde 1.521 lei.

Cresterea de 3,3% fata de nivelul realizarilor salariale din luna martie 2011 a fost rezultatul dinamicii pozitive din toate sectoarele de activitate, in special industrie si constructii (+4,6%). Salariul net a fost mai mare cu peste 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Totusi, trebuie spus ca veniturile au fost mai mari si ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime de Paste), ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paste) si realizarilor de productii mai mari ori incasarilor mai mari in functie de contracte.

Eurial 555 x222
570 X 90 CAPRA 3