930X122 MAIA

termoficare_debransare

Tarifele la energia termica, stabilite la nivel local

Subventia pentru energia termica ar urma sa fie acordata doar de Primarii, nu si de la bugetul de stat, ca pana acum, iar in acest caz Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei nu va mai stabili tarifele locale pentru gigacalorie. Conducerea Primariei Pitesti solicita sa fie permisa stabilirea de catre administratiile locale a unui pret local de referinta la caldura de mai multi ani, dar pana acum demersul nu a fost unul incununat de succes.

 

Este cunoscut faptul ca Guvernul a decis sa sisteze furnizarea subventiei pentru incalzire de la 1 ianuarie 2011. Acum, Executivul vrea sa oblige primarii sa subventioneze incalzirea populatiei, sub sanctiunea sistarii altor bani.

Concret, Guvernul nu va mai stabili preturi de referinta pentru incalzirea populatiei si va permite primarilor sa aprobe, conform propriei strategii, un tarif mai mic decat cel solicitat de catre furnizor, dar ii va obliga sa acopere diferenta doar de la bugetul local, sub sanctiunea sistarii altor fonduri.

Ordonanta de urgenta pregatita de Guvern abroga prevederea care stabileste ca preturile locale de referinta pentru fiecare localitate sunt fixate de autoritatile de reglementare, cu avizul ministerelor implicate.

La Pitesti, autoritatile au incercat ani la rand sa determine autoritatile centrale sa aprobe un tarif de referinta care sa permita functionarea in bune conditii a termoficarii, dar nu s-a dorit acest lucru.

In prezent, pretul de referinta la Pitesti este de circa 415 lei pentru o gigacalorie, din care populatia plateste 198,5 lei pentru o gigacalorie. Restul sumei este reprezentat de subventii de la stat si de la bugetul local.

Eurial 555 x222
New Profesional Consult 570×90