930 x122 grota rece

studenti

Universitatea Pitesti s-ar putea desfiinta!

Un proiect de lege prin care sunt eliminate locurile cu taxă la facultăţile de stat a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Iniţiativa legislativă este semnată de doi parlamentari PDL: deputatul Cătălin Croitoriu- fost preşedinte al FEN şi senatorul Petru Filip.

 

Premisa de la care pornesc cei doi este că învăţământul superior de stat este gratuit, ceea ce ar însemna că universităţile publice nu ar trebui să poată scoate la concurs şi locuri cu taxă. Senatul este cameră decizională.

 

Economistul Tiberiu Avramescu, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii Piteşti, susţine că în aceste condiţii, Universitatea din Piteşti s-ar putea desfiinţa, urmând să reziste doar câteva secţii, care vor aparţine altor centre universitare. „Învăţământul este subfinanţat, locurile subvenţionate de stat sunt tot mai puţine. Universitatea Piteşti are cu 300 de locuri finanţate de stat mai puţin decât anul trecut. Dacă ar fi aprobată o astfel de lege s-ar crea o discriminare între universităţile de stat şi cele private, care au şi ele locuri subvenţionate. Printr-o astfel de măsură, dacă va fi adoptată, vor fi desfiinţate multe dintre universităţile de stat. Universitatea Piteşti are 15.000 studenţi, dacă ar intra în vigoare ar mai rămâne cu doar 3000-3500 de stundenţi, iar baza materială ar devine inutilă şi multe cadre didactice, doctori în ştiinţe îşi vor pierde locurile de muncă. Multe specializări se vor desfiinţa, iar Universitatea Piteşti nu ar mai rămâne o entitate de sine stătătoare”, a afirmat liberalul.

Eurial 555 x222
570×90 MAIA