930X122 MAIA

masini_vanzare

Date false in buletinele APIA?

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) este una dintre cele mai importante organisme din domeniul auto din Romania. Un scandal sta sa izbucneasca pe piata auto din cauza unor date false pe care dealerii locali ai unor marci (inclusiv in Arges) le-ar fi furnizat asociatiei. Una dintre consecinte este ca una dintre cele mai importante marci nu se va mai regasi in statisticile APIA.

Conform Ziarului Financiar, marca Mercedes-Benz, care are vanzari medii lunare de 200 de autovehicule in tara noastra si care are reprezentanta si la Pitesti, nu mai apare in nicio sectiune a buletinului statistic al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) incepand din luna mai, decizie pe care o analizeaza si alti importatori.

„Incepand cu luna mai, nu mai raportam rezultatele catre APIA, ci respectam «EU Competition Law in the Automotive Industry», a declarat Gabriel Craciun, directorul de comunicare al Mercedes-Benz Romania.

Care este motivul? Oficialii Mercedes-Benz au subliniat ca decizia este luata la nivel european si nu are legatura cu veridicitatea cifrelor din buletinul APIA, compania urmand sa foloseasca doar statistici de la politie, privind inmatricularile, statistici care nu sunt insa la fel de detaliate precum cele ale asociatiei.

„Este regretabil ca inca regasim cifre crescute artificial declarate in APIA de catre distribuitorii locali de vehicule. Am reclamat oficial aceasta situatie la APIA, dar nu am vazut inca nicio schimbare. Din pacate, singurele informatii despre segmentarea pietei se regasesc in rapoartele APIA si de aceea ne vedem nevoiti sa continuam sa folosim aceste rapoarte in analizele noastre”, a spus George Kyriazis, director general al Toyota Romania, pentru ZF.ro.

Se estimeaza ca circa 10% din datele de vanzare din buletinele statistice ale APIA nu se regasesc in datele Serviciului Regim Permise si Inmatriculari Auto de la nivel national.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
New Profesional Consult 570×90