930X122 MAIA

Weekend de foc. Peste 37 de grade in tara

Sambata, duminica si luni vremea va fi călduroasă in toata tara, iar în orele după-amiezelor indicele de confort termic (ITU) va depăşi pragul critic de 80 în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi de podiş.

 

Se anunta zile caniculare pentru acest sfarsit de saptamana. Sambata, duminica si luni vremea va fi calduroasa in toata tara, iar in orele dupa-amiezelor indicele de confort termic (ITU) va depasi pragul critic de 80 in zonele de campie si local in cele de deal si de podis. Pe arii restranse temperatura aerului va atinge valori maxime in jur de 36 de grade in vestul si sudul teritoriului, anunta ANM.

In perioadele de canicula este recomandat consumul zinic de lichide (intre 2,5 – 3 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Trebuie sa consumam un pahar de apa la fiecare 15 – 20 de minute (sau echivalentul acestuia).

Trebuie sa consumam, de asemenea, cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Este bine de stiut ca o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.

Atentie la expunerea la soare. Cu totii avem nevoie de soare, acesta fiind principala noastra sursa de vitamina D, care ajuta la absorbtia calciului. Medicii ne sfatuiesc sa evitam expunerea excesiva la soare, care se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta cancer de piele, dar sa pastram o expunere moderata la soare, astfel incat sa mentinem o cantitate adecvata de vitamina D in organism.

Vremea caniculara va persita in urmatoarele doua luni. Administratia Nationala de Meterologie avertizeaza ca in luna iulie, temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa peste mediile multianuale pe aproape intreg teritoriul, exceptand centrul tarii unde valorile de temperaturi vor fi apropiate de normele climatologice. „Sub aspect pluviometric, cantitatile de precipitatii vor inregistra valori sub mediile climatologice in cea mai mare parte a tarii, iar in nord-vest, vor fi apropiate de normal”, potrivit ANM.

Nici in august nu vom scapa de caldura, iar precipitatiile vor fi putine. „In luna august, regimul termic al aerului va inregistra valori peste mediile multianuale lunare in estul, sud-estul si local in vestul tarii si in limite apropiate de mediile multianuale in restul teritoriului”. Cantitatile de precipitatii se vor situa sub normele climatologice in sud-estul si sudul tarii, iar in restul teritoriului valorile de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale lunare.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
570 X 90 POSADA 3