Eurial 930 x 122

mihail_tudor

Mihail Tudor: „PDL-ul actual este mai puternic decat cel al lui Boureanu”

A lipsit cativa ani din Consiliul Local, dar demisia fostului presedinte al PDL Pitesti, Dorin Voicu, i-a dat sansa sa revina in forul legislativ al municipiului resedinta de judet. Mihail Tudor, caci despre el este vorba, a inceput de curand al treilea mandat de ales local, chiar daca acesta va dura doar pana in 2012, la alegerile locale. Vrea insa sa incerce sa convinga conducerea partidului ca a meritat increderea acordata si ca merita sa fie pe liste pe pozitii eligibile si la alegerile viitoare. Unul dintre cei mai activi membri ai „vechi garzi” din PD, Mihail Tudor nu se sfieste sa faca si comparatii intre PD, PDL si, mai ales, intre PDL-ul lui Mircea Andrei si cel al lui Cristian Boureanu…

Cat timp ati lipsit din Consiliul Local?
Trei ani. Exact trei ani.
Cum vedeti Consiliul acum, dupa revenire?
Dupa doar doua-trei sedinte, ca prima a fost de depunere de juramant, nu am putut sa imi fac o parere completa. Dar cred ca acum se discuta mai putin in comisii, acolo unde vad o preocupare mai slaba pentru discutarea in amanunt a unor proiect importante.

„Alesii locali nu mai au un birou la Primarie”

In precedentele mandate se intampla la fel?
In precedentele mandate, lucrurile erau tratate cu mai mare seriozitate in comisii. Vorbesc de sedintele de comisii. Revenind in Consiliu am avut surpriza sa constat ca, practic, alesii locali nu mai au nicio sala, un birou in cadrul sediului Primariei. Pana acum 3 ani exista celebra camera 16 unde fiecare consilier avea o masuta, unde putea tine documente, unde veneau proiectele de hotarare. Acolo se puteau tine audiente, se putea desfasura activitatea unei comisii, iar acum aceasta sala nu mai exista. Daca vrei sa acorzi audiente unor cetateni trebuie sa ceri voie cuiva intr-un birou…In urma cu 3 ani, activitatea fiecarei comisii se desfasura intr-un alt spatiu. Acum comisiile lucreaza in sala mare de sedinte, fiecare intr-o parte, in acelasi timp…
Deci e ceva schimbat…
Cel putin din punctul asta de vedere este ceva schimbat. Nu in rau, dar mai putin in bine, as putea spune.
Cu ce ganduri ati reveni in Consiliu?
Am revenit dorind sa reiau proiectele la care lucram in precedentele mandate, si ma refer la parcul Strand, la terenurile de sport din curtea scolilor care sa fie refacute…Vreau sa sprijin si colegii mei din Consiliu sa isi promoveze propriile proiecte, idei. Sa vin cu experienta mea din precedentele madate.
Credeti ca rolul consilierilor s-a diminuat sau a crescut?
Rolul consilierilor a cam ramas acelasi, in principiu. Acum putem vorbi de rolul unor majoritati. Exista o majoritate deja formata din PSD si PNL care fac USL, e o majoritate clara chiar si pentru proiectele care trebuie sa treaca in Consiliu cu doua treimi.

„Trebuie sa convingem majoritatea sa ne ia in serios proiectele”

Ce pot face consilierii PDL in aceste conditii?
Pot determina modificarea unor proiecte, venind cu argumente solide. Pot promova anumite initiative care sa fie bune pentru cetateni.
Sunt propunerile PDL luate in seama?
Cateodata da, cateodata nu. De cele mai multe ori, nu. Dar trebuie sa ne facem, datoria, sa informam cetatenii despre ideile noastre, mai ales ca, desi sedintele Consiliului Local sunt publice, cetatenii nu manifesta un prea mare interes pentru a participa la acestea. Ei numai prin intermdiul dumneavoastra, al presei, mai afla anumite lucruri care se intampla acolo. Trebuie sa ajungem sa convingem majoritatea, la acele proiecte cu mare impact la cetateni, sa modifice anumite proiecte daca sunt probleme sau sa accepte si ideile noastre. Si ar trebui ca discutiile dintre consilieri sa fie in comisii dar, din pacate, nu se intampla asa.
Exista voci in randurile PSD care acuza consilierii PDL ca ar fi mereu Gica-contra…
Eu nu cred ca lucrurile stau asa. Eu, cel putin, cand nu am fost de acord cu un proiect de hotarare am spus ce aveam de spus argumentat, nu am facut-o de dragul de a fi impotriva. Si colegii mei au procedat la fel. Toate abtinerile sau voturile impotriva au fost argumentate.

„PDL va trebui sa ia in Arges spre 30%”

PDL-ul actual e mai puternic decat PD? Ma refer in Arges…
PDL este cu siguranta mai puternic decat era PD aici in Arges. Si prin faptul ca suntem la putere ca partid principal intr-o coalitie. In aceasta perioada, PDL si-a deschis portile si spre noi au venit multi oameni, multi din ei foarte buni. Exista diferente, fie si numai prin faptul ca PD nu a fost ca partid principal la putere cand a fost la guvernare.
Este PDL-ul lui Mircea Andrei mai puternic decat cel al lui Boureanu?
PDL-ul actual este mai puternic decat cel al lui Boureanu. Si numai daca ne gandim la modul de a aborda lucrurile al actualului presedinte fata de fosta conducere. Mircea Andrei este un invingator. Isi doreste sa invinga si stiti ca este important ca atunci cand vrei sa faci ceva sa iti doresti cu adevarat sa faci acel lucru. Domnul presedinte are aceasta calitate.
Mentalitatea este de ajuns?
Mentalitatea este foarte importanta. Poate conteaza mai mult de 50% in alegeri. Trebuie insa ca toata echipa sa aiba aceasta mentalitate, cred ca aici mai trebuie lucrat. Vorbim de directori, de consilieri locali – si nu doar cei din Pitesti -, de presedintii de organizatii din comune, pentru ca voturile de acolo se iau. Mai trebuie lucrat la mentalitatea multora dintre actualii directori, presedinti de organizatii locale – sa creada si sa actioneze ca niste invingatori.
PSD Arges vi se pare mai slab acum?
PSD nu putem spune nici ca este mai slab, nici mai puternic. Dar am vazut unele sondaje in care nu cred.
Care credeti ca ar fi, in opinia dumneavostra, datele adevarate privind scorurile USL si PDL in Arges?
USL este undeva in jur de 50%, dar pana la alegeri mai e un an. Un sondaj facut cu un an inainte nu este foarte relevant. Probabil ca pana la alegerile de la anul USL va cobori sub 50%. PDL in Arges va trebui sa ia in Arges undeva spre 30%. Si la Pitesti la fel. Cred ca de data asta vom fi peste media nationala a partidului.

„Nu trebuie sa lasam totul in seama celor de la nivel national”

Este o dorinta sau un angajament?
Este si o dorinta, este si un angajament, dar va fi si un fapt. Pentru ca tot ce se face acum este mult mai profesionist ca inainte. Totul ne indreptateste sa credem in rezultate bune, avem o baza, nu doar vorbim. Sigur, multi ar spune ca „uite cat are Pendiuc la Pitesti”, „uite cat are Nicolescu la CJ” (N.R. intentii de vot), dar deocamdata mai e un an pana la locale. Vom mai vorbi pe urma. Sigur, ce se intampla intr-o localitate, intr-un judet depinde si de ce se petrece la nivel national. Dar, totodata, nu trebuie sa lasi – asa cum s-a facut multa vreme in perioada PD-ului – ca totul sa depinda de planul national.
Care va fi primul proiect pe care il veti propune in Consiliul Local?
Vom mai discuta despre asta. Am 3-4 proiecte, probabil prin septembrie le voi da drumul, dar inca nu le-am discutat cu colegii mei. La momentul potrivit le voi face publice, mai intai in presa, pentru ca vreau sa vad si reactia cetatenilor, impactul ideii. E foarte greu ca ales local „minoritar” sa iti impui anumite proiecte, dar poti s-o faci numai convingandu-i pe cei de la USL ca sunt foarte bune pentru cetateni. Asa cum USL spune ca PDL e Gica-contra si blocheaza initiative, asa si noi putem spune ca o initiativa a noastra poate fi blocata doar pentru ca vine de la un consilier PDL.

555 X 222 CAPRA
eurial 570×90