Eurial 930 x 122

china

Lumina vine de la China?

Nu ai autostrazi, nu prea esti bagat in seama. Sau, ma rog, esti bagat in seama si-ti fac altii autostrazile daca ai bogatii cum ar fi petrol sau diamante. Cum Romania nu are asemenea valori care sa ii asigure petitori economici importanti, trebuie sa faca tot ce este omeneste posibil pentru a construi infrastructura necesara atragerii de capital. Si cum fondurile de la Uniunea Europeana sunt atrase de ai nostri cu viteza unui melc beat iar bugetul nu suporta asemenea investitii, singura solutie ramane aceea de a apela fie la credite, fie la concesionari. Si uite asa merg guvernantii nostri la petit investitori tocmai in China, noul El Dorado al economiei mondiale.

„Reprezentantii Guvernului roman se afla in China pentru a negocia mai multe proiecte economice, precum reactoarele 3 si 4 ale centralei culearo-electrice de la Cernavoda, noi capacitati de carbune Termoelectrica la Doicesti, autostrada Sibiu-Pitesti, linia de metrou Bragadiru-Voluntari, dar si vanzarea la bursa a 15% din actiunile Transelectrica” – este textul unei stiri Mediafax.

Asadar, pentru proiectele legate de judetul Arges apelam la chinezi dupa ce zeci de ani i-am asteptat pe americani. Sa le scada si lor ratingul de tara, am putea adauga, iar experientele de tip Bechtel nu au fost tocmai grozave pentru noi. Coridorul paneuropean IV care trece prin Arges este poticnit tocmai in acest tronson, Pitesti – Sibiu, din cauza costurilor uriase pe care le implica si pe care doar chinezii se pare ca le mai pot acoperi in prezent. Evident, cu recuperarea sumelor ulterior, din taxe, dar macar se face ceva.

Iata ca a fost nevoie ca in Arges sa aiba un interes aparte Ceausescu pentru ca aici sa apara obiective precum Transfagarasan, Dacia ori barajul de la Vidraru. A urmat Nicolae Vacaroiu si, datorita faptului ca acest politician a reprezentat Argesul in Senat, ne-am ales si cu o centura in regim de autostrada pentru Pitesti. Din pacate, pare-se ca astfel de lideri nu prea mai sunt, asa ca e nevoie ca lumina sa vina, cum se spune, din China, pentru a mai avea parte de un obiectiv spectaculos de infrastructura rutiera. Nu putem spera decat ca acest deziderat se va implini si nu vom avea parte de un nou fas de genul calea ferata Valcele – Ramnicu-Valcea.

De la chinezi, de la UE, de la americani – nu conteaza. Daca noi nu suntem in stare de ceva, macar sa acceptam ajutorul altora care pot si vor, desi stim ca in spatele acestui ajutor sunt interese economice. Pana la urma, interesul poarta fesul oriunde in lume…

555×222  MAIA
570 X 90 CAPRA 3