New Profesional Consult 930 x 122

parc_lunca_argesului_-_proiect

Proiect de 10 milioane de euro, blocat de proceduri

Autoritatile centrale se tot plang ca Romania nu este in stare sa absoarba fonduri europene asa cum ar trebui si arunca vina in special pe autoritatile locale. Numai ca lucrurile nu stau chiar asa. La Pitesti, de exemplu, un proiect de 10 milioane de euro pentru care deja a fost adjudecata si licitatia de executie este acum blocat din cauza procedurilor greoaie si, pe alocuri, absurde ale statului roman. Este vorba de proiectul de amenajare a parcului Lunca Argesului in Zavoi, proiect finantat din fonduri ale Uniunii Europene.

Primaria trebuie sa cumpere teren pe care sa-l impadureasca
Proiectul de 10 milioane de euro prevede amenajarea unui parc nou in zona din apropierea Raului Arges pe un teren care servea pana acum pe post de rampa de gunoi, desi nu asta era destinatia sa. Firmele Zeus, Selca si Apartamentul au castigat, in asociere, contractul si, dupa contestatiile inerente, s-au gandit ca se pot deja apuca de treaba. Nu este cazul, inca, dupa cum ne-a declarat primarul Tudor Pendiuc.

„Sunt lucruri absurde care se intampla. Desi terenul unde va fi parcul este impadurit si noi vom mai planta copaci, desi curatam acest teren de gunoi si desi facem totul pe ntru ca el sa devina un punct de atractie pentru pitesteni, ni s-a pus in vedere ca trebuie sa cumparam tot atat pamant cat va fi suprafata afectata de alei, constructii, etc. pe care sa il impadurim. Toate aceste lucruri mai dureaza vreo 3 luni si nu inteleg de ce trebuie sa procedam astfel. Pana atunci, proiectul este blocat”, ne-a declarat primarul Tudor Pendiuc. In noul parc vor fi alei, piste de biciclisti, locuri de joaca pentru copii, locuri de odihna, dar si baze de agrement (bazine de innot).

Plan Integrat
Parcul Lunca Argesului nu este un proiect de sine statator. El face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) a municipiului Pitesti elaborat de mai bine de 4 ani. Pitestiul a fost desemnat Pol de Dezvoltare Urbana, alaturi de alte orase din tara, fiindu-i alocata in acest sens suma de 38,8 milioane de euro. Pentru a atrage acesti bani, municipalitatea a realizat 11 proiecte, incepand cu parcul Lunca Argesului si pana la reabilitare de strazi sau construirea unui sediu pentru Filarmonica Pitesti.

O dovada in plus a faptului ca statul mai mult incurca decat descurca este si aceea ca, in acelasi PIDU, a fost inclus si proiectul de construire a unui pasaj suprateran rutier in zona Podul Viilor care, de asemenea, sta in loc din cauza unor avize care nu mai vin de la Ministerul de resort, Ministerul Administratiei si Internelor. Proiectul este de circa 20 de milioane de lei.

Precedent
Proceduri similare legate de impadurirea necesara in cazul parcul Lunca Argesului au mai dat batai de cap autoritatilor din Pitesti si cand s-a pus problema asfaltarii unui drum care sa lege cartierele Trivale si Gavana prin padurea Trivale (in zona Cornul Vanatorului – Gradina Zoo). Pentru a putea investi pentru asfaltarea a nu mai mult de 1 kilometru, autoritatile din Pitesti au facut demersuri peste demersuri si au asteptat ani in sir (fara nicio exagerare!) pentru a obtine acordurile necesare de la Regia Romsilva.

555 X 222 CAPRA
Pizza Sapori Italia 570 90