NOR CURIER 930X122

calorifer99

Unii dintre angajatii Primariei Pitesti vor primi ajutoare de incalzire

Pentru multi angajati din sectorul public, iarna care vine se anunta a fi una dintre cele mai dificile din ultimii ani. Motivul este acela ca in ultimii doi ani bugetarii au pierdut cam 45% din salariile pe care le aveau inainte de izbucnirea crizei. Este vorba, pe de-o parte, de eliminarea de catre Guvern a sporurilor pe care angajatii din sectorul public le aveau si, pe de alta parte, de taierea cu 25% a salariilor in iulie anul trecut. Asa se face ca multi angajati au devenit restantieri la intretinere sau la banci, ca sa nu mai spunem ca altii au ales sa plece de tot din sistem, din cauza salariilor de mizerie. Un paradox aparte va fi intalnit in aceasta iarna in care, pentru prima data, nu se mai dau subventii de la stat pentru caldura. Unii dintre angajatii municipalitatii Pitesti, de exemplu, vor fi pusi in situatia de a primi ajutoare de incalzire pentru a trece de sezonul rece!

Reducerea salariilor bugetarilor a fost devastatoare pentru acestia. Astfel, conform informatiilor furnizate de Primarie, 37 de angajati castiga (net) intre 600 si 800 de lei pe luna, 26 au pana in 1.000 de lei, 37 au un venit net lunar cuprins intre 1.001 si 1.200 lei, iar 30 intre 1.200 si 1.400. Doar 47 de angajati castiga intre 1.401 lei si 1.600 de lei, iar 14 intre 1.800 si 2.500 de lei pe luna.

Doar 5 sunt remunerati cu salarii cuprinse intre 2.500 de lei si 2.900 de lei. In serviciile subordonate – alte institutii ale administratiei publice – sunt insa si venituri nete de 450 de lei!

Circa 60% dintre angajatiii Primariei au 1 sau 2 copii in intretinere, 81% sunt absolventi de studii superioare, 61% au vechime in munca mai mare de 15 ani. Sunt si cazuri de sot si sotie care lucreaza in administratie, asa ca efectele au fost teribile privind reducerea veniturilor. Cum noua legislatie privind acordarea ajutoarelor de incalzire permite acordarea de ajutoare pentru cei care au venituri de pana la 800 de lei, rezulta ca, teoretic, circa jumatate dintre angajatii municipalitatii ar putea solicita acordarea de ajutoare!

O politica salariala…”beton” a guvernarii actuale, trebuie sa recunoastem! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca unii dintre cei care vor lucra pentru intocmirea documentatiilor si la primirea acestora ar putea fi ei insisi pusi in situatia de a beneficia de ajutor!

Pentru a putea acoperi o cota de 50% din subventia care ar fi trebuit sa fie acordata de Guvern, Primaria Pitesti va recurge la surse de venit inedite, cum ar fi economiile de la investitii sau economiile realizate…obligat-fortat prin taierea salariilor bugetarilor.

Culmea, chiar daca are bani in visterie, municipalitatea nu poate decide asupra salariilor oamenilor pe care ii are in structurile sale. In schimb, din economiile realizate prin taierea salariilor (economii care nu pot fi convertite in sporuri sau alte avantaje materiale pentru angajati, caci asa vrea Guvernul) urmeaza sa se achite de catre municipalitate o parte din subventia pentru incalzire. Ironic, unii dintre angajati vor beneficia de subventie la tarif chiar din banii lor…

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3