930×122 POSADA 5

alegeri

Totul pentru comasarea alegerilor

Puterea intentioneaza sa modifice toate legile care nu permit comasarea alegerilor. In acest fel, se spera ca vor fi create premisele pentru ca la anul sa se desfasoare in noiembrie si alegerile locale, si cele parlamentare, in ciuda opozitiei USL.

Coalitia de guvernare se grabeste sa modifice legislatia in vigoare, pentru a putea organiza anul viitor alegeri locale si parlamentare comasate. Un singur tur de scrutin in 2012 presupune automat ca alegerile locale sa fie amanate cu cinci luni, timp in care actualii primari ar urma sa isi continue mandatul.

Legea administratiei publice locale, in vigoare, prevede ca „mandatul primarului este de 4 ani si (…) poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa”. Cum Romania nu este in niciuna dintre cele doua situatii, legea nu permite o prelungire a mandatului de primar.

Forta majora ar urma sa fie motivata prin „conditiile economice, sociale, politice actuale care impun o asemenea abordare”. Pe de alta parte, PDL, la indicatiile presedintelui Traian Basescu, sustine votul uninominal pur, pe principiul „castigatorul ia totul”, ca si la primarii. In schimb, UDMR doreste sa fie pastrat sistemul din 2008 – uninominal cu o compensare pe liste de partid.

Exista si voci in PDL Arges care sustin insa ca alegerile se vor organiza la fel ca si pana acum, in ciuda demersurilor Guvernului, asa ca pregatirile in judet se fac pentru doua scrutinuri, si nu pentru unul singur.

555×222  MAIA
New Profesional Consult 570×90