930 x122 grota rece

draghici

Draghici ii cere explicatii lui Borbely pentru avizele microhidorcentralelor care distrug zona Capra

Deputatul Mircea Draghici i-a adresat o interpelare ministrului Mediului Laszlo Borbely, cu privire la constructia microhidrocentralelor construite de Badea si Visoiu in zona Capra, constructii despre care asociatiile de protectia mediului spun ca vor afecta iremediabil mediu.

„Câteva milioane de dolari investite de guverne în refacerea naturii ar putea preveni pierderi mult mai mari, se arată într-un raport al Naţiunilor Unite. Din păcate, respectul acordat naturii nu mai reprezintă de mult timp o prioritate în România. Ceea ce se întâmplă pe cursul râului CAPRA (paralel cu drumul naţional Transfăgăraşan din direcţia Barajul Vidraru spre Bâlea Lac) dovedeşte că putem vorbi direct de un veritabil dezastru ecologic.

Modul haotic în care se desfăşoară diverse lucrări de construcţie în zonă (activitatea utilajelor de excavare, defrişări) a determinat poluarea apelor şi degradarea fizică a malurilor.

Aceste activităţi au cauzat deja, în mod inevitabil, distrugerea populaţiei de păstrăv indigen, cu imposibilitatea refacerii naturale a speciei, deoarece debitele de apă în zona de reproducere vor fi insuficiente, atât timp cât din aceasta zonă se captează peste 90% din debitul mediu multianual al râurilor.

Mai mult, se estimează afectarea iremediabilă pentru întreaga biodiversitate a speciilor prezente în zonă.

Având în vedere această situaţie, solicitările cetăţenilor primite la cabinetul parlamentar şi semnalele specialiştilor biologi vă solicit un punct de vedere al instituţiei pe care o conduceţi, în legătură cu respectarea prevederilor legale privind protecţia apelor şi biodiversităţii în cazul dezastrului ecologic de pe cursul râului Capra”.

Este vorba mai exact despre 10 microhidrocentrale pe care Gheorghe Badea şi Valentin Vişoiu, prin firma Imob Expert Consulting le construiesc pe pârârurile Capra, Buda şi Otic, afluenţii râului Argeş, într-o arie protejată, încadrată în reţeaua Natura 2000, ca sit de importanţă comunitară. Proiectul a fost elaborat de Aqua-Invest SRL, iar finanţarea este asigurată de CEC Bank.

New Profesional Consult-555×222
570 X 90 CAPRA 3