930×122 CAPRA 5

bani_romanesti

Precizari privind castigurile de la Fondul Proprietatea

Directia Finantelor Publice a facut publice o serie de precizari cu privire la castigurile realizate de pe urma actiunilor de la Fondul Proprietatea. Peste 1.000 de argeseni au dosare de despagubire aprobate la Autoritatea Nationala de Resitituire a Proprietatilor, iar precizarile de la Finante vizeaza – cum altfel? – darile care trebuie achitate statului.

Conform informarii Directiei Finantelor Publice, Fondul Proprietatea este un organism de plasament colectiv, sub forma de societate de investitii de tip inchis, cu personalitate juridica. In cazul castigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului.

Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului, la fiecare tranzactie, impozitul fiind final.

Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si/sau in registrul asociatilor/actionarilor, dupa caz, operatiune care nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat.

Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.

Nu sunt venituri impozabile veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul „Proprietatea” de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni, in conditiile titlurilor I si VII din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare.

555×222  MAIA
570×90 MAIA