930X122 MAIA

microhidrocentrale01

Prefectul: din critic, aparator al microhidrocentralelor din aria protejata

Prima data cand a vorbit despre subiect, prefectul Gheorghe Davidescu aproape ca s-a aratat impotriva investitiilor.  Acum, tot el a precizat că toate rapoartele elaborate în urma controalelor privind investiţiile celor 12 microhidrocentrale construite pe apele din nordul judeţului, în zona Curtea de Argeş şi Transfăgărăşan, sunt pozitive.

Singura problemă o mai reprezintă verificarea făcută de Inspectoratul General pentru Siguranţa Construcţiilor, care sunt încă în derulare şi unde s-ar părea că există o serie de probleme legată de autorizarea de construire. Altfel, susţine prefectul, investiţiile ar trebui să continue, pentru că sunt cele mai mari în domeniu şi sunt făcute şi de oameni de afaceri argeşeni.

„Sunt anumite interese ale unor agenţii şi se încearcă forţarea stopării acestor investiţii. Pot spune că aceste invesţii nu vor fi însă stopate din câteva motive foarte solide: cel mai important e că prevederile UE sunt de a reduce proucerea de energie clasică- pe cărbune şi atomo-electrică- şi creşterea procentului de energie regenerabilă. Al doilea motiv este acela că investiţia e una din cele mai mari în Argeş din domeniu, făcută din fonduri private, ale unor argeşeni. Este vorba de 30 milioane euro, motiv pentru care am şi militat pentru promovarea şi deschiderea către aceste investiţii, dar cu respectarea legii. Sunt anumite probleme cu autorizarea de construire emisă de CJ. Verificarea se face şi acum de căte Inspectoratul General pentru Siguranţa Construcţiilor şi autoritatea judeţeană care se ocupă de acest domeniu. Aceste microhidrocentrale sunt amplasate într-o zonă care se suprapune cu o arie protejată. Dacă se consideră că autorizaţia a fost emisă dincolo de lege, fie se dă termen pentru remedierea situaţiei, fie se dau anumite sancţiuni. Dacă lucrurile sunt şi mai grave, instanţa de judecată poate decide anularea autorizaţiei de construire”, a firmat Gheorghe Davidescu.

555×222  MAIA
570 X 90 CAPRA 3